Torsdag 24 september 2020

Lokaltidningen

Massiv explosion i Beirut leder till utsatthet

På tisdagen förra veckan inträffade en kraftig explosion i Libanons huvudstad Beirut som krävde över 100 personers liv och skadade flera tusen. Katastrofen riskerar att förvärra situationen för de som redan hade det svårt.

Libanon · Published aug 10, 2020 at 06:15

Explosionen i Beirut på tisdagen verkar ha orsakats av ammoniumnitrat som förvarats i en lokal i hamnen med otillräckliga säkerhetsåtgärder.

Den massiva explosionen har lett till över 100 personers död enligt Röda Korset i Libanon och flera tusen människor skadades.

Libanon var sedan innan mitt uppe i en ekonomisk kris med stugande fattigdom och arbetslöshet.

Upp till 300 000 människor uppskattas ha blivit hemlösa till följd av explosionen. Många barn har både förlorat sina hem och familjemedlemmar.

Enligt Rädda Barnen innebär tajmingen med katastrofen och den ekonomiska krisen att föräldrar som redan hade svårt att försörja sina barn kommer få det ännu värre.

– Vi är chockade och förkrossade. Vi vet att i en katastrof som denna kan barn skadas, chockas och separeras från sina föräldrar. Våra barnskyddsteam är redo att stödja regeringens katastrofarbete. Barn och deras familjer måste snabbt få den hjälp de behöver, säger Jad Sakr, chef för Rädda Barnen i Libanon.

Få satsingar i budgeten gynnar glesbygden

SORSELE Regeringens höstbudget som presenterades i måndags gav inga stora extra anslag till glesbygden. Istället handlade den rekordstora budgeten med reformer på 200 miljarder...

Förhandlingar på Rottne har inletts

STORUMAN Mer än hälften av personalstyrkan på 56 personer har varslats om uppsägning vid Rottne SMV:s produktionsenhet i Forsvik utanför Storuman. Företagsledningen vill säga upp...

Attini tar över Hotell Lappland

LYCKSELE Patrik Attini, som äger Hotell Södra berget i Sundsvall, är ny ägare av Hotell Lappland.

Hållbarhet i Saxnäs

SAXNÄS Förra veckan var det fokus på hållbarhet i hela landet. En rad arrangemang på temat genomfördes i Lokaltidningens område. I Saxnäs uppmärksammades allemansrätten och...

VIDEO: Här fångas fyra björnar på film

Tallsjö Under älgjaktens första vecka i Tallsjö fick några av jägarna uppleva någonting spektakulärt. I ungefär en halvtimme kunde de beskåda en björnhona med tre ungar.

Nya villainbrott i inlandet

INLANDET I augusti anmäldes ungefär 50 villainbrott i Västerbottens län och på senare tid har inbrottsvågen avstannat. Nu verkar inbrotten fortsätta igen och senast i helgen...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport