Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Många stölder ur bilar under sommaren

Sverige · Published jul 1, 2020 at 06:15

Förra sommaren anmäldes i genomsnitt 130 stölder ur bilar om dagen i Sverige och hittills i år har antalet redan ökat med tio procent, enligt BRÅ.

Att coronapandemin dessutom gör att fler än vanligt torde semestra inom landets gränser kan göra att antalet ökar ytterligare.

– När man är på väg till sitt semestermål eller bilsemestrar är det viktigt att inte lämna värdesaker och packning i bilen utan uppsikt. Töm bilen själv! låt inte tjuven göra det, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

  • Töm bilen själv. Lämna aldrig stöldbegärlig egendom i bilen. Även om väskan eller påsen är tom, kan det locka tjuven att bryta sig in.
  • Välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det finns andra bilar/husbilar/husvagnar och är upplyst.
  • Komplettera bilen med en godkänd rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd och se till att den täcker krockkudden. Även bilar med key-less system bör kompletteras med godkänd rattkrycka, så att tjuven inte kan köra bilen vid elektronisk nyckelkopiering.
  • Lägg inte värdesaker synligt- varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
  • Tänk som en tjuv och lås alltid bilen/husbilen/husvagnen ordentligt, även för kortare stunder.
  • Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker så som plånbok, pass, biljetter, extra kontokort, kameror etc. Har du inget ta med dig värdesakerna i sovdelen under natten.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport