Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

Många skadas av gräsklippare

Länet · Published maj 7, 2019 at 06:15

Omkring 500 personer vårdas på sjukhus eller i den specialiserade öppenvården varje år efter att ha skadat sig på gräsklipparen. Detta enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Av dem som läggs in på sjukhus är frakturer och amputationer de vanligaste orsakerna, säger Pernilla Fagerström, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Under 2017 behövde 32 patienter amputera ett eller flera fingrar efter en gräsklippningsrelaterad olycka. Tio patienter förlorade en eller flera tår. Den vanligaste skadan är sårskador av olika slag.

Antalet patienter som skadats på grund av kontakt med motordriven gräsklippare har under en tioårsperiod legat på en ganska jämn nivå. Ungefär 500 till 600 sådana fall rapporteras varje år till Socialstyrelsen från sjukhus och specialiserad öppenvård. Ungefär fyra av fem patienter är män.

I Västerbotten behövde sju personer vårdas på sjukhus eller specialiserad öppenvård år 2017 efter kontakt med motordriven gräsklippare. Samtliga var män.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

"Vi märker hur mycket det här betyder för många barn"

Vilhelmina Även i år blir det gratis aktiviter under sommarlovet i Vilhelmina. Bland annat återkommer den populära kockskolan. – Det var lite osäkert om vi skulle få några bidrag...