Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

Många rattsurfar – trots förbud

Sverige · Published maj 6, 2019 at 06:15

Så kallad rattsurfing – att hålla i mobiltelefonen under bilkörning – förbjöds i lag för drygt ett år sedan och innebär böter för den som åker fast.

Trots det visar en undersökning från försäkringsbolaget If att nästan var tredje svensk ibland använder mobilen medan de kör, till exempel för att sms:a, välja musik eller använda gps:en.

– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Enligt undersökningen kan det i åtminstone vissa fall handla om okunskap, var sjätte tror att det är okej att sms:a och var femte tror att det är tillåtet att titta på film under körning. Samtidigt tror en av fem att man inte får prata i mobilen alls – vilket alltså är tillåtet med handsfree.

– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...