Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

Många rattsurfar – trots förbud

Sverige · Published maj 6, 2019 at 06:15

Så kallad rattsurfing – att hålla i mobiltelefonen under bilkörning – förbjöds i lag för drygt ett år sedan och innebär böter för den som åker fast.

Trots det visar en undersökning från försäkringsbolaget If att nästan var tredje svensk ibland använder mobilen medan de kör, till exempel för att sms:a, välja musik eller använda gps:en.

– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Enligt undersökningen kan det i åtminstone vissa fall handla om okunskap, var sjätte tror att det är okej att sms:a och var femte tror att det är tillåtet att titta på film under körning. Samtidigt tror en av fem att man inte får prata i mobilen alls – vilket alltså är tillåtet med handsfree.

– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.