Torsdag 2 juli 2020

Lokaltidningen

Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

Många rattsurfar – trots förbud

Sverige · Published maj 6, 2019 at 06:15

Så kallad rattsurfing – att hålla i mobiltelefonen under bilkörning – förbjöds i lag för drygt ett år sedan och innebär böter för den som åker fast.

Trots det visar en undersökning från försäkringsbolaget If att nästan var tredje svensk ibland använder mobilen medan de kör, till exempel för att sms:a, välja musik eller använda gps:en.

– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

Enligt undersökningen kan det i åtminstone vissa fall handla om okunskap, var sjätte tror att det är okej att sms:a och var femte tror att det är tillåtet att titta på film under körning. Samtidigt tror en av fem att man inte får prata i mobilen alls – vilket alltså är tillåtet med handsfree.

– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Jacob Joh först i mål

LYCKSELE Det blev på ett sätt hemmaseger i herrklassen i det hastigt insatta andra loppet i Västerbottningens Grand Prix i långlöpning, som gick förra onsdagen på Forsdala...

KARTA: 13 större vägarbeten på gång i södra Lappland

INLANDET Även i år pågår vägarbeten runt om i länet som kommer att påverka trafiken i sommar. 13 av vägarbetena pågår i södra Lappland. Trafikverket uppmanar bilisterna att ta...