Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Många fackanslutna i länet

Länet · Published maj 9, 2019 at 06:15

Ungefär 70 procent av de arbetande svenskarna var anslutna till ett fackförbund förra året, enligt Skatteverket. Men den siffran skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner och anslutningen är som störst i norra Sverige.

Allra högst anslutningsgrad har Kalix där 99 procent av de förvärsarbetande är fackanslutna och lägst har Danderyd med 50 procent.

– Det finns en tydlig regional skillnad när det gäller facklig anslutning och det slår igenom i de här siffrorna, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Alla kommuner i länet ligger över genomsnittet men variationen är ändå stor, Bjurholm och Sorsele ligger kring 75 procent medan Skellefteå, Nordmaling och Dorotea ligger kring 90 procent.

  • Skattereduktionen för fackföreningsavgift återinfördes den 1 juli 2018, men avskaffades igen den 1 april 2019.
  • Avdraget blir 25 procent av den sammanlagda fackföreningsavgiften under året om den sammanlagda avgiften har varit minst 400 kronor.
  • Skattereduktionen medges automatiskt om fackföreningen har lämnat kontrolluppgift till Skatteverket för betalda medlemsavgifter.
  • För inkomståret 2018 går det att få skattereduktion för fackföreningsavgifter som har betalats från och med 1 juli 2018.
  • För inkomståret 2019 är skattereduktionen för fackföreningsavgifter betalda före 1 april 2019.

Källa: Skatteverket.se

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

"Vi märker hur mycket det här betyder för många barn"

Vilhelmina Även i år blir det gratis aktiviter under sommarlovet i Vilhelmina. Bland annat återkommer den populära kockskolan. – Det var lite osäkert om vi skulle få några bidrag...