Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Länsstyrelsen har i uppdrag att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster i landet. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Länsstyrelsen kan gå in med stöd

Det går att söka stöd via länsstyrelsen, för att finansiera en eventuell ny insättningsautomat i Åsele.
– Det finns ett politiskt uttalat mål om tillgång till grundläggande betaltjänster för alla, säger handläggare Erik Grahn.

ÅSELE · Published dec 4, 2018 at 13:50

Länsstyrelsen har ett uppdrag från regeringen att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster i landet. Till dem hör möjligheten att göra kontantuttag, betala räkningar och sätta in dagskassor, oavsett var man bor.

Om Åsele och Loomis kommer överens om lösningen med en insättningsautomat, kan den näringsidkare som blir betaltjänstombud ansöka om stöd hos länsstyrelsen.

– Pengarna kommer från Post- och telestyrelen, men det är länsstyrelsen som handlägger ansökan, säger Erik Grahn, som jobbar med landsbygdsutveckling.

När ansökan kommer in ska länsstyrelsen bedöma om kostnaden är rimlig och kan motiveras.

– Vi kan inte definitivt bevilja ansökan, men jag tror att förutsättningarna är relativt goda för att hitta en lösning. Det pågår intensiva diskussioner med alla berörda, säger Grahn.

Hur lång tid kan en sådan ansökan ta?

– När vi väl fått in ansökan ska det ske skyndsamt. Det är något vi verkligen prioriterar, säger Erik Grahn, som själv var med på tisdagsmötet (efter Lokaltidningens pressläggning) via videolänk.

I dag ger länsstyrelsen stöd till betaltjänstombud på omkring 35 orter i Sverige.

Aktuellt om betaltjänster

  • Riksbankskommittén överlämnade i juni 2018 delbetänkandet ”Tryggad tillgång till kontanter, SOU 2018:42” till regeringen.
  • Kommittén föreslår i betänkandet att vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i en sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige.

Källa: länsstyrelsen

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...