Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Länsstyrelsen har i uppdrag att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster i landet. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Länsstyrelsen kan gå in med stöd

Det går att söka stöd via länsstyrelsen, för att finansiera en eventuell ny insättningsautomat i Åsele.
– Det finns ett politiskt uttalat mål om tillgång till grundläggande betaltjänster för alla, säger handläggare Erik Grahn.

ÅSELE · Published dec 4, 2018 at 13:50

Länsstyrelsen har ett uppdrag från regeringen att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster i landet. Till dem hör möjligheten att göra kontantuttag, betala räkningar och sätta in dagskassor, oavsett var man bor.

Om Åsele och Loomis kommer överens om lösningen med en insättningsautomat, kan den näringsidkare som blir betaltjänstombud ansöka om stöd hos länsstyrelsen.

– Pengarna kommer från Post- och telestyrelen, men det är länsstyrelsen som handlägger ansökan, säger Erik Grahn, som jobbar med landsbygdsutveckling.

När ansökan kommer in ska länsstyrelsen bedöma om kostnaden är rimlig och kan motiveras.

– Vi kan inte definitivt bevilja ansökan, men jag tror att förutsättningarna är relativt goda för att hitta en lösning. Det pågår intensiva diskussioner med alla berörda, säger Grahn.

Hur lång tid kan en sådan ansökan ta?

– När vi väl fått in ansökan ska det ske skyndsamt. Det är något vi verkligen prioriterar, säger Erik Grahn, som själv var med på tisdagsmötet (efter Lokaltidningens pressläggning) via videolänk.

I dag ger länsstyrelsen stöd till betaltjänstombud på omkring 35 orter i Sverige.

Aktuellt om betaltjänster

  • Riksbankskommittén överlämnade i juni 2018 delbetänkandet ”Tryggad tillgång till kontanter, SOU 2018:42” till regeringen.
  • Kommittén föreslår i betänkandet att vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i en sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige.

Källa: länsstyrelsen

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...