Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Länsstyrelsen har i uppdrag att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster i landet. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Länsstyrelsen kan gå in med stöd

Det går att söka stöd via länsstyrelsen, för att finansiera en eventuell ny insättningsautomat i Åsele.
– Det finns ett politiskt uttalat mål om tillgång till grundläggande betaltjänster för alla, säger handläggare Erik Grahn.

ÅSELE · Published dec 4, 2018 at 13:50

Länsstyrelsen har ett uppdrag från regeringen att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster i landet. Till dem hör möjligheten att göra kontantuttag, betala räkningar och sätta in dagskassor, oavsett var man bor.

Om Åsele och Loomis kommer överens om lösningen med en insättningsautomat, kan den näringsidkare som blir betaltjänstombud ansöka om stöd hos länsstyrelsen.

– Pengarna kommer från Post- och telestyrelen, men det är länsstyrelsen som handlägger ansökan, säger Erik Grahn, som jobbar med landsbygdsutveckling.

När ansökan kommer in ska länsstyrelsen bedöma om kostnaden är rimlig och kan motiveras.

– Vi kan inte definitivt bevilja ansökan, men jag tror att förutsättningarna är relativt goda för att hitta en lösning. Det pågår intensiva diskussioner med alla berörda, säger Grahn.

Hur lång tid kan en sådan ansökan ta?

– När vi väl fått in ansökan ska det ske skyndsamt. Det är något vi verkligen prioriterar, säger Erik Grahn, som själv var med på tisdagsmötet (efter Lokaltidningens pressläggning) via videolänk.

I dag ger länsstyrelsen stöd till betaltjänstombud på omkring 35 orter i Sverige.

Aktuellt om betaltjänster

  • Riksbankskommittén överlämnade i juni 2018 delbetänkandet ”Tryggad tillgång till kontanter, SOU 2018:42” till regeringen.
  • Kommittén föreslår i betänkandet att vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i en sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige.

Källa: länsstyrelsen

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...