Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Långhelg kan ge ökad smittspridning

Valborgsfirande ser ut att ligga bakom mycket smittspridning i länet och nu är regionen oroliga inför den kommande långhelgen.

LÄNET · Published maj 10, 2021 at 13:39

– Nu går vi mot ännu en långhelg med Kristi himmelsfärds och ledighet för många. Det är otroligt viktigt att ni som funderar på vad ni ska göra i helgen följer rekommendationerna om att inte träffa personer utanför din egen bubbla inomhus, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Smittspridningen fortsätter vara högst i Umeåområdet där fallen fortsatt öka, medan de minsakde i Skellefteåområdet och södra Lappland.

Det är framför allt bland yngre som de nya fallen finns.

– I länet har vi en mycket hög vaccinationstäckning för första dosen bland personer som är 65 år och äldre. Det är en effekt som gör att det är få positiva fall bland åldersgrupperna 60–69 och 70 plus, säger Stephan Stenmark.

Trots vaccineringen gäller det att fortsätta följa rekommendationerna, understryker han:

– Våra beteenden och handlanden i vardagen styr hur den närmsta tiden ska bli. Vi har skärpta rekommendationer som gäller hela Västerbotten till och med den 23 maj. Alla som bor eller befinner sig här har ett ansvar att följa dem. Vi kan fortsätta att träffas utomhus och med avstånd, men vi måste fortsatt undvika nära kontakter inomhus och använda munskydd i kollektivtrafiken och när det i övrigt rekommenderas.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar