Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Länets skärpta rekommendationer förlängs

Västerbottens skärpta rekommendationer med anledning av pandemin förlängs ännu en gång.

LÄNET · Published maj 6, 2021 at 11:49

Det nya slutdatumet för rekommendationerna är 23 maj. Istället för att undvika onödiga resor fokuserar rekommendationerna nu på att resa smittsäkert och att ha en plan för om man börjar få symptom på covid-19.

– Även om smittspridningen varierar mellan olika delar av länet så behövs det länsgemensamma rekommendationer, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I nuläget är smittspridningen störst i Umeå området, inte minst bland unga vuxna.

– Läget kan dock snabbt förändras, vi har tidigare haft stor smittspridning i Skellefteå och Lycksele och då lyckats vända den negativa kurvan. Rekommendationerna gäller hela Västerbotten, oavsett var man är, och det är varje individs ansvar att se till att de följs. Det är fortfarande vårt beteende och våra rutiner som kan påverka smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Region Västerbottens rekommendationer

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.
Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar