Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

"Lämna björnen ifred"

Lämna björnen längs väg 353 mellan Örträsk och Lycksele ifred. Det uppmanar länsstyrelsen.

ÖRTRÄSK · Published jun 6, 2019 at 10:15

Länsstyrelsen gick igår, tisdag, ut med ett pressmeddelande där man uppmanar människor att lämna björnen ifred.

Eftersöksjägare har varit på plats för att försöka skrämma iväg björnen, men har inte lyckats, eftersom den börjar vänja sig vid människor då många har besökt platsen.

Enligt länsstyrelsen pratar mpnga med björnen från sina bilar, en del går ur bilarna för att komma närmare och några ska också ha matat den.

– Vanligtvis är det rovdjurens beteende som orsakar problem, men i det här fallet är det människors beteende och ignorans som är problemet. Vi uppmanar alla att lämna björnen ifred, annars kan det bli problem framöver, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen skriver vidare att även om björnen är liten, den uppskattas väga 50 kilo, så kan den lätt skada en människa. Det är också möjligt att björnhonan kommer tillbaka till platsen. Om björnen börjar förknippa människor med mat och samtidigt lär sig att människor inte är farliga kan den bli ett allvarligt problem när den blir större, hävdar länsstyrelsen.

– Det skulle vara tragiskt om någon blir skadad eller om vi behöver avliva björnen på grund av en del människors oförstånd. Den lilla björnen i diket har inte gjort något fel hittills, den äter gräs så som björnar brukar på våren, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen och polisen samverkar för att hantera den uppkomna situationen på bästa sätt. Fler försök att få björnen att lämna vägområdet och dra sig tillbaka in i skogen kommer att göras.

Länsstyrelsen skriver vidare att det på våren ofta kommer björnar nära människor av olika anledningar. I de flesta fall är det helt odramatiskt, men problem kan uppstå om björnar blir vana att hitta mat hos människor och om de lär sig att människan är ofarlig. Då kan björnen bli farlig för människan, antingen direkt eller senare i björnens liv. För närvarande finns det få problem med närgångna björnar i Västerbotten, enligt länsstyrelsen.

Björnstammen uppskattas idag till cirka 350 individer i Västerbotten. I höst kommer länets fjärde björnspillningsinventering att genomföras, då ska björnstammens aktuella storlek fastställas.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...