Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

"Lämna björnen ifred"

Lämna björnen längs väg 353 mellan Örträsk och Lycksele ifred. Det uppmanar länsstyrelsen.

ÖRTRÄSK · Published jun 6, 2019 at 10:15

Länsstyrelsen gick igår, tisdag, ut med ett pressmeddelande där man uppmanar människor att lämna björnen ifred.

Eftersöksjägare har varit på plats för att försöka skrämma iväg björnen, men har inte lyckats, eftersom den börjar vänja sig vid människor då många har besökt platsen.

Enligt länsstyrelsen pratar mpnga med björnen från sina bilar, en del går ur bilarna för att komma närmare och några ska också ha matat den.

– Vanligtvis är det rovdjurens beteende som orsakar problem, men i det här fallet är det människors beteende och ignorans som är problemet. Vi uppmanar alla att lämna björnen ifred, annars kan det bli problem framöver, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen skriver vidare att även om björnen är liten, den uppskattas väga 50 kilo, så kan den lätt skada en människa. Det är också möjligt att björnhonan kommer tillbaka till platsen. Om björnen börjar förknippa människor med mat och samtidigt lär sig att människor inte är farliga kan den bli ett allvarligt problem när den blir större, hävdar länsstyrelsen.

– Det skulle vara tragiskt om någon blir skadad eller om vi behöver avliva björnen på grund av en del människors oförstånd. Den lilla björnen i diket har inte gjort något fel hittills, den äter gräs så som björnar brukar på våren, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen och polisen samverkar för att hantera den uppkomna situationen på bästa sätt. Fler försök att få björnen att lämna vägområdet och dra sig tillbaka in i skogen kommer att göras.

Länsstyrelsen skriver vidare att det på våren ofta kommer björnar nära människor av olika anledningar. I de flesta fall är det helt odramatiskt, men problem kan uppstå om björnar blir vana att hitta mat hos människor och om de lär sig att människan är ofarlig. Då kan björnen bli farlig för människan, antingen direkt eller senare i björnens liv. För närvarande finns det få problem med närgångna björnar i Västerbotten, enligt länsstyrelsen.

Björnstammen uppskattas idag till cirka 350 individer i Västerbotten. I höst kommer länets fjärde björnspillningsinventering att genomföras, då ska björnstammens aktuella storlek fastställas.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...