Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Lägsta antal smittade sedan i höstas

Smittspridningen i Västerbotten är lägre än på länge – men smittskyddsläkare Stephan Stenmark understryker vikten av att fortsätta följa rekommendationerna.

LÄNET · Published jun 7, 2021 at 12:35

Förra veckan testades 181 personer i länet positivt för covid-19, det lägsta antalet sedan slutet av oktober förra året.

– Det är färre fall i hela länet. 126 personer i Umeåområdet testades positivt, 44 i Skellefteåområdet, 6 i södra Lappland och 5 som inte är folkbokförda i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Det är positivt att den stabiliserade trenden fortsätter även denna vecka. Den smittspridning som trots allt sker beror på våra beteenden och handlanden i vardagen. Det går alltså att påverka genom att följa de nationella råden.

Sedan 1 juni gäller de nationella råden även i Västerbotten.

– Undvik trängsel i alla sammanhang, även i handel och kollektivtrafik. Handla ensam, umgås i en mindre krets, res smittsäkert, stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom. Använd munskydd i särskilda situationer som kollektivtrafik och när du inte kan hålla avstånd, påminner Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar