Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Lägsta antal smittade sedan i höstas

Smittspridningen i Västerbotten är lägre än på länge – men smittskyddsläkare Stephan Stenmark understryker vikten av att fortsätta följa rekommendationerna.

LÄNET · Published jun 7, 2021 at 12:35

Förra veckan testades 181 personer i länet positivt för covid-19, det lägsta antalet sedan slutet av oktober förra året.

– Det är färre fall i hela länet. 126 personer i Umeåområdet testades positivt, 44 i Skellefteåområdet, 6 i södra Lappland och 5 som inte är folkbokförda i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Det är positivt att den stabiliserade trenden fortsätter även denna vecka. Den smittspridning som trots allt sker beror på våra beteenden och handlanden i vardagen. Det går alltså att påverka genom att följa de nationella råden.

Sedan 1 juni gäller de nationella råden även i Västerbotten.

– Undvik trängsel i alla sammanhang, även i handel och kollektivtrafik. Handla ensam, umgås i en mindre krets, res smittsäkert, stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom. Använd munskydd i särskilda situationer som kollektivtrafik och när du inte kan hålla avstånd, påminner Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika