Måndag 9 december 2019

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

I dag startar nya rökförbuden

Sverige · Published jul 1, 2019 at 06:15

Från och med i dag gäller den nya tobakslagen i Sverige vilket bland annat innebär rökförbud på uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, perronger, busskurer och liknande, inhägnade idrottsområden och lekplatser.

Ansvaret för att de nya förbuden uppehålls faller på den som äger eller disponerar en fastighet.

– Tanken är att förbudet ska upprätthållas genom tydliga skyltar, tillsägelser och i slutändan en rätt att avvisa den som bryter mot det, säger polismästaren och rättschefen Hans-Olof Sandén, vid polismyndigheten i region väst.

Något straff i juridisk mening blir det dock inte fråga om för den som bryter mot förbudet.

– I den nya lagen finns ingen straffbestämmelse om olovlig rökning. Bruk av tobak är inte kriminaliserat. Så du riskerar inte att straffas, men däremot att bli tillsagd och i förlängningen avvisad. Om du är otrevlig och ordningsstörande kan du avlägsnas och till och med omhändertas, säger Hans-Olof Sandén.

Fråga

Vad tycker du om den nya tobakslagen?

  • Bra
  • Dåligt
  • Vet ej

De har ansvaret

  • Den som äger eller disponerar över en lokal eller plats ska informera om förbudet genom till exempel skyltar, och vid behov tillsägelser. Om någon ändå röker, får denna person avvisas. Men den som är ansvarig för att rökförbudet följs har inte laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet, utan måste ta hjälp av polis eller ordningsvakter.
  • Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna.
  • Folkhälsomyndigheten ansvarar för att ge kommunerna tillsynsvägledning om rökfria miljöer.
  • Länsstyrelsen utövar tillsyn inom länet över de rökfria miljöerna. I den tillsynen ingår bland annat att följa kommunernas verksamhet och biträda kommunerna med information och råd.

Källa: Polisen

F21:s julgran över Dorotea inställd idag

DOROTEA Dagens flyguppvisning från F21, den så kallade julgranen, är inställd. Planen skulle ha flugit över Dorotea i eftermiddag. Eventuellt görs flygningen i morgon.

Tre VM-guld till Storuman

STORUMAN Redan under torsdagsförmiddagen lyckades tre armbrytare från Storuman armsport vinna varsin guldmedalj under VM-tävlingarna i Polen.

Mörbultad men ska på´t igen

FINNÄS Hedvig Dahlberg gav sig på en tuff utmaning förra helgen; Novemberkåsan. – Det var jävligt, blött och tufft, säger Hedvig, som satsar på EM 2020.