Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Flera klusterutbrott bland bärplockare i Norrland

Den senaste veckan har det skett flera utbrott av covid-19 på anläggningar för bärplockare i Norrlandslänen. Sjukdomen har spridits mellan bärplockare på plats men smittskyddet ser ingen risk för att det sprids till den större allmänheten. En person har vårdats på sjukhus med smittan.

SVERIGE · Published jul 30, 2021 at 11:43

Norrbotten har drabbats hårdast och vid Norrskensbärs anläggning vid Tväråsel har ett 70-tal anställda smittats i vad som är det största bekräftade klusterutbrottet av covid-19 bland bärplockare. Förutom vid Tväråsel har företaget ytterligare två anläggningar med konstaterad smitta.

I Västerbottens län har ett antal bärplockare insjuknat i covid-19 men regionens smittskyddsläkare säger att det inte är ett större utbrott.

– Vi har enstaka personer med symtom som har provtagits och konstaterats med covid-19 på en anläggning och de här fallen är isolerade och personerna är välmående, säger smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Hon fortsätter:

– En del bor på ganska stora anläggningar och även om de bor begränsat så bor de tillsammans och då finns en risk att fler blir smittade på anläggningen.

Therese Thunberg säger att det finns rutiner på anläggningarna för att minska risken för spridning och att de inte träffar personer utanför området.

Hon menar också att man följer utvecklingen i de angränsande länen noga och att smittskydden i norra Sverige har löpande kontakt och har satt upp gemensamma rutiner.

Trots att bärplockarna är vaccinerade med en dos och har testats med PCR-prov innan avresa så har smittan spridits, men smittskyddsläkare Therese Thunberg menar att det inte är så konstigt.

–Det kan vara så att man blivit sjuk på resan och så har man testat negativt och så har man fått smittan och blivit positiv under tiden, det finns ju en inkubationstid också.

Under fredagen kommer länens smittskydd och bärplockarföretagen ha ett möte för att fastställa att det finns bra beredskap för att motverka smitta.

Vid gränsen mellan Jämtland och Västernorrland bröt smitta ut på en anläggning vid Bispgården för en vecka sedan. Av 117 bärplockare blev ett 20-tal smittade och en kvinna blev inlagd på sjukhus.

– En tjej blev sjuk alldeles efter att hon kom hit, hon mådde inte bra och hamnade på sjukhus, men hon är tillbaka nu och mår bra, säger Bo Axelsson som äger företaget Blommor och Bär, där smittan upptäcktes.

Han fortsätter:

– Sen hade vi sju till när de testade första gången, tisdagen efter var det 15 till, men sen har det varit lugnt.

Bo Axelsson berättar att de hållits isolerade och att man hyrde ett hotell där de fick vara under tiden.

Han menar att bärplockarna är väldigt medvetna om riskerna för smitta och gör allt för att undvika kontakt med andra, men att om det kommer in smitta så är det inte så konstigt om det sprider sig inom anläggningen.

– De aktar sig för folk och är jätterädda, smittskyddet säger också att det är mikroskopisk chans att det sprider sig utanför de här grupperna eftersom de bor och lever i en bubbla.

På frågan om hur det känns att det ändå är så många bärplockare som smittats runtom i Sverige så svarar Bo Axelsson att han inte är så orolig:

– De är läkarundersökta innan de åker så att de inte har några underliggande sjukdomar, de här människorna springer i skogen hela dagarna, så det är starka människor fysiskt.

Han fortsätter:

– Halva svenska befolkningen är ju vaccinerade idag och där ingår riskgrupperna, man ska ju naturligtvis ha respekt för sjukdomen men de flest får ju bara en lätt förkylning av det här.

Bo Axelsson säger att smittskyddet har meddelat att det är okej även för de som testat positivt att så länge de känner sig bra så kan de gå ute i skogen och plocka bär.

Enligt smittskyddsläkare Therese Thunberg finns det "absolut" ingen chans att eventuell smitta kan föras vidare på bären till konsumenterna.

Mejlen har rasat in för bärföretagaren Bo Axelsson som säger att folk hör av sig och är upprörda över att man tar in folk från Thailand och riskerar att sprida smitta men också att man borde ge jobben till svenskar i stället.

– Så ser människor på det här, jag kan också tycka svensken skulle plocka bär, men jag är beredd att ställa upp med förskott och allting för de som vill starta bolag så ska vi se hur många svenskar som vill plocka bär idag..

Han menar att människor inom Sverige inte är intresserade av att plocka och att man lämnar en nationalskatt kvar i skogen.

– Det är mycket okunskap när det gäller det här.

Vad gäller smittan så säger Bo Axelsson att det inte finns någon bärföretagare som medvetet vill ha in den bland sina anställda.

– Vi betalar för att PCR-tester utförs 48 timmar innan avresa och om det nu är på det viset att det har fuskats där, så har vi betalat för en produkt vi inte har fått, säger han och fortsätter:

– Vi har garantilöner på 25 000 i månaden för de här, det är jag som får sitta och betala karantänboende och garantilön, plus att jag inte får in några bär. Det finns inga fördelar, bara nackdelar och mänskligt lidande.

Fler nyheter från Södra Lappland

Tryggare i lavinterräng

RISBÄCK Risbäcks skoterklubb har tagit ett första steg mot mer trygghet i lavinterräng i Doroteafjällen. – Denna transceiver checkpoint är vad vi erfar blott den andra i sitt...
Lokaltidningen rekommenderar

S framåt i Tärna

TÄRNABY Socialdemokraterna ökar två mandat i Tärna församling i kyrkovalet, men Kyrklig samling behåller en stabil majoritet.

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika