Måndag 21 september 2020

Lokaltidningen

I Västerbotten berörs 125 personer av falskt positiva provsvar. Foto: PIXABAY

Felaktiga svar på covidtester

Flera personer i Västerbotten kan ha fått felaktiga provsvar efter att ha testat sig för covid 19. Den informationen går nu Folkhälsomyndigheten ut med. Nu kommer Region Västerbotten att kontakta alla som kan ha drabbats.

LÄNET · Published aug 25, 2020 at 15:50

Två laboratorier som analyserar tester för covid-19 åt nio regioner i landet har på grund av tekniska problem lämnat felaktiga provsvar, det meddelade Folkhälsomyndigheten idag. I Västerbotten är 125 personer berörda. De kommer alla att bli personligen kontaktade via sms under torsdagen den 27 augusti och sedan genom ett brev. Personerna har tidigare fått besked att de hade pågående covid-19, men vid eftergranskning har provet bedömts som sannolikt negativt.

I hela landet har de två laboratorierna lämnat ungefär 3 700 provsvar som kan vara fel. I samtliga fall rör de sig om att personer fått besked om att de har covid-19, men i själva verket har de ett negativt provresultat eller ett resultat som inte är bedömbart.

De tester det handlar om är så kallad egenprovtagning som personer beställt via e-tjänsterna på 1177.se. I Västerbotten gäller det tester som tagits mellan den 15 juni och den 26 juli. De två laboratorierna har nu åtgärdat felet i testmetoden.

Alla personer som är berörda kommer att få ett nytt provsvar som ersätter det tidigare. Provsvaret kan läsas när man loggar in med e-legitimation i tjänsten ”Egen provtagning”. Ett informationsbrev kommer också att skickas till folkbokföringsadressen.

Den som har fått brev om ett felaktigt positivt test kan boka in ett antikroppstest på hälsocentralen. Du ska då berätta om brevet när du bokar tid och ta med det till hälsocentralen. Den som fortfarande har symptom som kan tyda på covid-19 bör ta ett nytt test.

Ingen som har tagit prov på sjukhus eller efter den 26 juli är berörd av detta och de som har fått negativa provsvar är inte heller påverkade.

Biggest loser startar 5 oktober

SORSELE Den 5 oktober startar, till sist, Biggest loser, som egentligen skulle ha haft premiär den 7 april, men ställdes in på grund av corona. Petra Holmlund, Sorsele, är en av...

Strid om bygglovsavgift

STORUMAN Svenska kraftnät AB överklagar nu Storumans kommuns beslut om att kräva drygt en halv miljon kronor i bygglovsavgift för att bygga om stamnätsstationen vid Grundfors...

”Bli polis i södra Lappland!”

INLANDET Enligt lokalpolisområdeschefen Marcus Nilsson är det en utmaning att hitta poliser till inlandet.

Skolan i Dikanäs blir kvar

Dikanäs I dag beslutade utbildningsnämnden i Vilhelmina att skolan i Dikanäs blir kvar. – Vi har med dagens beslut visat att skolan i Dikanäs ska vara kvar men att det eventuellt...

Edvin vill jobba med ungdomar

ÅMSELE Vännäsbon Edvin Winberg är en av studenterna på Polishögskolan i Umeå. Han går den tredje terminen och vill i framtiden specificera sitt polisyrke på ungdomar.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport