Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

I Västerbotten berörs 125 personer av falskt positiva provsvar. Foto: PIXABAY

Felaktiga svar på covidtester

Flera personer i Västerbotten kan ha fått felaktiga provsvar efter att ha testat sig för covid 19. Den informationen går nu Folkhälsomyndigheten ut med. Nu kommer Region Västerbotten att kontakta alla som kan ha drabbats.

LÄNET · Published aug 25, 2020 at 15:50

Två laboratorier som analyserar tester för covid-19 åt nio regioner i landet har på grund av tekniska problem lämnat felaktiga provsvar, det meddelade Folkhälsomyndigheten idag. I Västerbotten är 125 personer berörda. De kommer alla att bli personligen kontaktade via sms under torsdagen den 27 augusti och sedan genom ett brev. Personerna har tidigare fått besked att de hade pågående covid-19, men vid eftergranskning har provet bedömts som sannolikt negativt.

I hela landet har de två laboratorierna lämnat ungefär 3 700 provsvar som kan vara fel. I samtliga fall rör de sig om att personer fått besked om att de har covid-19, men i själva verket har de ett negativt provresultat eller ett resultat som inte är bedömbart.

De tester det handlar om är så kallad egenprovtagning som personer beställt via e-tjänsterna på 1177.se. I Västerbotten gäller det tester som tagits mellan den 15 juni och den 26 juli. De två laboratorierna har nu åtgärdat felet i testmetoden.

Alla personer som är berörda kommer att få ett nytt provsvar som ersätter det tidigare. Provsvaret kan läsas när man loggar in med e-legitimation i tjänsten ”Egen provtagning”. Ett informationsbrev kommer också att skickas till folkbokföringsadressen.

Den som har fått brev om ett felaktigt positivt test kan boka in ett antikroppstest på hälsocentralen. Du ska då berätta om brevet när du bokar tid och ta med det till hälsocentralen. Den som fortfarande har symptom som kan tyda på covid-19 bör ta ett nytt test.

Ingen som har tagit prov på sjukhus eller efter den 26 juli är berörd av detta och de som har fått negativa provsvar är inte heller påverkade.

Fler nyheter från Södra Lappland

Doroteaprofil har avlidit

DOROTEA Doroteaentreprenören Yvonne Lövbrand har avlidit efter en tids sjukdom. Hennes högsta önskan var att starta ett stort exploateringsprojekt i Borgafjäll, en önskan som...
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Bra snurr på företagen i Lycksele

LYCKSELE Nyföretagandet i Västerbotten ökade tredje mest i hela landet, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har tagit fram. Och i Lycksele snurrar det på bra bland...

Framhäver Åsele med konserter

ÅSELE För andra sommaren i rad arrangeras projektet HEM, men denna gång med fokus på intressanta historier runt omkring Åsele.

Häktad för våldtäkt mot barn

SÖDRA LAPPLAND En man i södra Lappland är misstänkt för våldtäkt mot barn och hålls nu häktad.

Stigande priser och trävarubrist

Länet Trävarumarknaden är helt galen för närvarande. Köparna ropar efter virke och de svenska priserna har stigit med 50 procent och kommer att fortsätta att stiga. Mycket talar...
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar