Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Dorotea först i jämställdhetsindex

DOROTEA/Länet · Published mar 8, 2019 at 06:15

Västerbotten är det mest jämställda när det gäller att ta ut föräldrapenning och vabba, enligt TCO:s nya jämställdhetsindex – och först i länet är Dorotea.

Men även i länet är det kvinnor som står för drygt 65 procent av uttagen. På fem år har dock männens uttag ökat med nästan fem procentenheter.

–  Vi tar små steg mot ett jämställt uttag varje år, men vi är inte där än. Den senaste tidens utveckling i svensk politik med blocköverskridande överenskommelser gör mig optimistisk. Jag hoppas att politikerna tar tillfället i akt och genomför reformer som ökar jämställdheten i föräldraförsäkringen och hjälper föräldrar att lösa livspusslet, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Enligt TCO:s beräkningar kommer det med den nuvarande takten att dröja till år 2040 innan svenska föräldrar delar lika, i Västerbotten så blir det "redan" 2036.

"Vi tar små steg mot ett jämställt uttag varje år, men vi är inte där än", säger TCO:s ordförande Eva Nordmark. Foto: PRESS/EVA EDSJÖ

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.