Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

"Det finns sätt att fira smittsäkert"

Trots minskande smittspridning och ökande vaccinering är det viktigt att fira skolavslutningarna på ett smittsäker sätt, understryker regionen.

LÄNET · Published jun 9, 2021 at 14:31

– Ta en fika utomhus med de närmsta, ha en picknick eller boka bord på en restaurangs uteservering. Det finns sätt att fira smittsäkert. Om vi håller ut nu ökar vi möjligheterna att återgå till livet innan pandemin, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Det gäller även för vaccinerade.

– Personer som har fått sin första dos vaccin för minst tre veckor sedan kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus. Det gäller förutsatt att de inte träffar någon som har symtom eller själva har symtom. Vaccinskyddet är inte hundraprocentigt. Det finns också en liten risk att personer som är vaccinerade kan bli smittade och sprida viruset, utan att själv få symtom. Därför är det viktigt att även du som är vaccinerad fortsätter att följa de allmänna råden, säger Stephan Stenmark.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika