Onsdag 1 april 2020

Lokaltidningen

Dementa i Tärnaby slipper flytt

För att garantera patientsäkerheten planerade Storumans kommun att tillfälligt flytta verksamheten vid Stefansgårdens demensboende i Tärnaby till nya lokaler i Storuman. Men förslaget fick inget gehör i omsorgsnämnden.

TÄRNABY · Published mar 24, 2020 at 20:15

Flytten av de sex platserna skulle enligt förslaget ske så snabbt som möjligt och gälla fram till den 31 augusti. Detta för att klara vården vid ett utbrott av coronaviruset.

Vården och omsorgen i Tärnaby har under en tid haft svårt att rekrytera personal och just nu är det många sjukskrivna på grund av den vanliga influensan. Ännu har inga fall av coronavirus upptäckts.

– Vi planerar dock för ett scenario där vi kommer att få spridning av covid-19 i vår kommun. Därför är det nödvändigt att vidta åtgärder för att kunna trygga personalförsörjningen inom vård och omsorg i hela kommunen, sade omsorgsnämndens ordförande Roland Gustafsson, KD, innan ärendet togs upp.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna ifrågasatte före beslutet flytten av patienterna de tolv milen till tomma lokaler vid Prästkragens särskilda boende i Stensele.

– Vi tycker att man borde titta på andra lösningar. Det borde gå att hitta andra med utbildning inom omsorg eller sjukvård som kan rycka in. Att flytta dementa långt från deras anhöriga tycker vi inte är en bra idé, säger Bo Anders Johansson, S, vice ordförande i omsorgsnämnden.

Många bybor i Tärnaby har reagerat och ifrågasätter varför inte ansvariga inom kommunen lagt mera energi på att annonsera efter personal. I tisdags förmiddag togs ärendet upp i omsorgsnämnden och det blev i slutändan bara ordförande, Roland Gustavsson, KD, som stödde förslaget.

Istället ska kommunen titta på andra åtgärder. Hemtjänsten kan komma att få prioritera sina uppgifter annorlunda och kommunen ska jobba mer med rekrytering av personal till Tärnaby.

Anställda i Storuman som kan tänka sig åka till Tärnaby och jobba kan erbjudas ett lönepåslag på 500 kronor per dag.

Ammarnäs wärdshus stänger

AMMARNÄS Ammarnäs wärdshus kommer att stänga sin verksamhet från och med måndag den 30 mars. – Vi har tittat på både personal, ekonomi och folkhälsa. Vi har fortfarande bra med...

Skidanläggningar stängs i Hemavan och Tärnaby

TÄRNABY Från och med den söndag den 5 april stängs alla skidanläggningar i Hemavan och Tärnaby. Beslutet fattades under tisdagskvällen som följd av en skärpt rekommendation...

Hundratals gästnätter förlorade

SAXNÄS Vid Saxnäsgården och på Marsfjäll Mountain Lodge har man drabbats hårt av coronaviruset. – Vi har redan förlorat 400 gästnätter i avbokningar, säger Stefan Dillner vid...

Även Åsele stödjer företagen

ÅSELE Åsele kommun presenterar nu insatser för att stödja lokala företag i coronakrisen. Man påpekar dock att kommunen har begränsade ekonomiska resurser, och uppmanar också...

25 miljoner kronor till företagshjälp

LÄNET Region Västerbotten avsätter 25 miljoner kronor för att hjälpa länets småföretagare som kämpar med effekterna av corona-pandemin. Pengarna går till företag med 1-9...

Anton och Ciri vill varna för musgift

LÄNET Använd inte musgift, annat än som sista åtgärd och väl avskilt från andra djur. Det vädjar nu Anton Holmlund i Lövånger, vars katt Ciri nyligen genomled en plågsam incident.