Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

"Din vaccination kan rädda liv", säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Deltavarianten ökar i länet

Antalet nya fall av covid-19 i Västerbotten ökar något men ligger på fortsatt låg nivå – däremot ökar andelen fall av deltavarianten.

LÄNET · Published jul 26, 2021 at 14:22

Förra veckan upptäcktes 43 nya fall av covid-19 i länet, jämfört med 35 fall föregående vecka. Den mer smittsamma deltavarianten står för över hälften av de nya fallen.

– Från början såg vi främst deltavarianten i kluster, som började med smitta från en annan region eller ett annat land. Nu finns den i samhället utan att man kan spåra till ett känt fall. Vi förväntar oss att delta kommer att bli den dominerande virusvarianten, precis som i resten av Europa och Sverige, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Hon understryker att vaccinering skyddar även mot deltavarianten men att det är viktigt att ta båda doserna.

– För att få ett fullgott skydd mot covid-19 är det viktigt att fullfölja vaccineringen. Prioritera att gå på din bokade tid för den andra dosen. Din vaccination kan rädda liv, säger Gunilla Persson.

Majoriteten av de nyupptäckta fallen finns bland människor 20-29 år och ingen över 60 år testade positivt.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika