Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

Då kan 16-åringar boka vaccinationstid mot covid-19 i Västerbotten

Från och med nästa vecka, under vecka 32, öppnar Region Västerbotten möjligheten för alla som är födda 2005 och tidigare att boka tid för vaccinationen mot covid-19.

LÄNET · Published aug 2, 2021 at 15:50

Anledningen till att regionen öppnar upp för alla födda 05 och tidigare att vaccinera sig mot covid-19 är för att minska smittspridningen i samband med att skolorna öppnar efter sommarens ledigheter.

– Vi jobbar nu med att förbereda så att allt är klart för att börja vaccinera alla 16- och 17-åringar i länet. Precis som tidigare kommer tillgången på vaccin att avgöra hur många bokningsbara tider det finns, säger Ronny Lestander som är vaccinationssamordnare på regionens hemsida.

Bokningen av vaccinationstid sker via 1177.se eller genom att ringa till hälsocentralen.

Även de som inte har fyllt 16 år men som är födda 2005 får vaccinera sig. Ett brev med information kommer att skickas ut till alla som är födda 2005 och tidigare under vecka 32 och mer information kommer att finnas på 1177:s hemisda.

– Smittspridningen är just nu som högst bland unga vuxna som inte är vaccinerade. För de som har inte har hunnit boka tid och har fyllt 18 år hoppas vi att de tar chansen och bokar in vaccinationstid så snart som möjligt för att minska smittspridning när västerbottningarna återvänder till studier och jobb, säger Ronny Lestander.

Det kommer också att göras en mognadsbedömning vid vaccinationstillfället, vilket kommer att innebära att vårdpersonalen ställer ett antal frågor för att säkerställa att ungdomarna vill bli vaccinerade och att de kan följa instruktioner. För de som har kognitiva nedsättningar som innebär att de har svårt att ta till sig information krävs samtycke från vårdnadshavare, skriver regionen. En annan lösning är att en vårdnadshavare följer med vid vaccineringen. För de ungdomar som har med sig en påskriven samtyckesblankett från vårdnadshavare behövs ingen mognadsbedömning göras.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

VIDEO: Tävlar i nordens största trampolinturnering

FREDRIKA Melvin Thorén, 15 år från Fredrika, har nyligen vunnit en kvaltävling i Flip Games som är nordens största trampolinturnering.

Tandvården tror inte på samordning

SÖDRA LAPPLAND Chaim Zlotnik, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, ser många fördelar med samverkan, men att bli en del av hälsa och sjukvård vill han inte. Men anser att...

Nu får tänderna ta plats

SÖDRA LAPPLAND Nya arbetsmetoder. Bättre samspel mellan olika aktörer. Effektiva system som kommunicerar med varandra. Framtidens vårdmodell kan bygga på en samordnad modell där även tandvården ingår.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika