Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Det är ännu oklart hur Arbetsförmedlingens varsel kommer att påverka verksamheten i södra Lappland. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Arbetsförmedlingens varsel rör hela landet

För en vecka sedan varslade Arbetsförmedlingen 4 500 medarbetare om uppsägning. Exakt hur varslet kommer att slå mot södra Lappland är ännu inte klart.
– Det kan vi inte svara på i dag, säger Anders Eriksson, arbetsförmedlingschef i södra Lappland.

LYCKSELE · Published feb 6, 2019 at 09:15

Varslet är ett resultat av en minskning av förvaltningsbudgeten med 800 miljoner kronor jämfört med i fjol.

Arbetsförmedlingen har också fått 4,5 miljarder kronor mindre 2019 jämfört med 2018 för programinsatser för arbetssökande.

– Vi förstod att det skulle komma varsel eftersom riksdagen röstade igenom budgeten, men det blev väldigt stort. Vilka konsekvenser det får kan vi inte svara på i dag, säger Anders Eriksson.

I Västerbotten jobbar 223 anställda på lokalkontoren. Ytterligare 38 personer är anställda på det digitala kundcentret i Lycksele, som servar hela Sverige.

Anders Eriksson berättar att Arbetsförmedlingen har tillsatt en omställningsgrupp på riksnivå.

– De ska räkna på hur det ser ut på de olika delarna i landet och vart man kan dra ned. Vi vet inget mer lokalt just nu, säger han.

Enligt Arbetsförmedlingens pressmeddelande kommer verksamheter som arbetar med utveckling av digitala tjänster och IT-system att undantas från besparingarna.

Arbetsförmedlingen har cirka 13 500 anställda och 242 kontor i Sverige.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...