Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Inbrott är ett av de vanligaste brotten som företag utsätts för. Foto: PIXABAY

4 av 10 företagare drabbade av brott

Sverige · Published jul 7, 2020 at 06:15

Av företag med under 50 anställda har 39 procent utsatts för brott, enligt en undersökning beställd av Länsförsäkringar.

– Sedan förra året har oron ökat bland företagarna för att bli drabbad av skadegörelse, inbrott eller stöld. Den här utvecklingen är självklart inte bra, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar.

Just inbrott, stöld och skadegörelse är de vanligaste brotten och andelen som drabbats har ökat – däremot minskade andelen som utsatts för fakturabedrägerier något.

Minska risken för inbrott

  • Gör en riskanalys över verksamheten och skapa rutiner. Hur ser området ut? Vad har du som är värt att skydda? Hur ser ditt befintliga skydd ut?
  • Se till att ha försäkringsgodkända certifierade lås på alla ytterdörrar. Gäller även digitala lås.
  • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster kan förses med godkända fönsterlås alternativt inkrypningsskydd/galler. I vissa fall kan detta vara ett krav i din försäkring.
  • Ett larm kan fungera avskräckande och begränsande. Om du har försäkringskrav på larm så står det i ditt försäkringsbrev. Kontakta en certifierad anläggarfirma om du ska installera ett inbrottslarm.
  • Förvara stöldattraktiv egendom inlåst i värdeskåp eller säkerhetsskåp alternativt kan större dyrbar utrustning låsas fast med kätting.
  • Använd DNA-märkning samt skylta om att du gör det. Stöldskyddsmärkt egendom har inte ett lika attraktivt andrahandsvärde vilket kan få tjuven att avstå. Om du ändå blir bestulen så ökar chansen att du får tillbaka godset.
  • Även kameraövervakning fungerar avskräckande och det kan det hjälpa till att utreda brott.
  • Områdesskydd i form av stängsel och grindar försvårar ytterligare för tjuven. Om du har krav på områdesskydd anges det i ditt försäkringsbrev.

Källa: Länsförsäkringar

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport