Torsdag 22 april 2021

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

Smittskyddet avgör fördelningen av vaccin

Malå ligger fortfarande i topp när det gäller att vaccinera mot covid-19. Grannkommunen Sorsele har inte haft samma tillgång till vacciner som Malå har haft. Många frågar sig hur det kommer sig att det kan vara så olika.

SORSELE/MALÅ · Published apr 3, 2021 at 14:15

Hur länge vi får vänta på vaccinationssprutan beror först och främst på vilken åldersgrupp vi tillhör, sedan på var vi bor och hur tillgången till vaccin är just där. Sedan hänger det så klart ihop med hur många fler som ingår i just din åldergrupp. Hur många du konkurrerar med, med andra ord.

Mängden vaccinationsdoser som levereras till vårt län är stor. Under den nu pågående veckan erhöll Region Västerbotten 7 580 doser. Nästa vecka ska det leveras 15 090 doser som ska fördelas.

Varför har Sorsele vaccinerat färre personer än Malå?

Dan Thorn som är verksamhetschef för båda kommunerna svarar:

– Sorsele är inte sämre på något sätt. De fick ett mindre antal vacciner. Det är en fråga om tillgång. Malå fick mycket till att börja med och kunde påbörja vaccination av en rätt stor andel av befolkningen. De hade även en bra organisation.

Leveranserna som sådana är inget han har makt över.

– Leveranserna kommer först fördelade till regionerna. För Västerbottens del avgör smittskyddet hur doserna ska fördelas. Därefter skickas de under mycket sekretessomgärdade bestämmelser ut till våra sjukstugor. Vi är helt beroende av hur de bestämt sina leveranser.

Hur lång tid innan får ni veta hur många doser som respektive sjukstuga får?

– Vi får veta några veckor i förväg hur doserna kommer att fördelas och hur mycket som tilldelats oss. Det är nödvändigt för planeringen, och den har smittskyddet koll på.

Denna vecka får Västerbotten 7 580 doser och vecka 14 kommer dubbelt så mycket, 15 090.

Hur länge man får vänta på sin tur, beror alltså på hur många som är före i kön. Men det finns de som provar andra sätt. Dan Thorn vill skicka en varning.

– Man ska absolut inte beställa några vacciner på nätet. Det är bara 1177 som har den sanna, korrekta informationen.

Leveranser av vaccin

Folkhälsomyndigheten redovisar hur många doser som levereras och beräknas levereras till regionerna varje vecka. Merparten av det vaccin som fördelas och levereras till Region Västerbotten en vecka kan på grund av leveranstid, logistik och hantering användas först veckan därpå.

Fördelningen baseras på hur stor andel av befolkningen som är 70 år och äldre. Fördelningen anpassas till de förpackningsstorlekar vaccinerna levereras i.

Källa: Region Västerbotten

Fler nyheter från Södra Lappland

Nytt projekt för unga planeras i Dorotea

DOROTEA Ett nytt ungdomsprojekt planeras i Dorotea. – Syftet är att engagera ungdomar så att de lär sig mera om sin hembygd och om entreprenörskap och kan bli ambassadörer för...

Fia belyser samisk hälsa digitalt

AMMARNÄS Ikväll börjar den första delen av tre i den digitala föreläsningsserien om samisk hälsa. En av föreläsarna, Ammarnäsbördiga Fia Kaddik, vill inspirera andra att utmana...
Lokaltidningen rekommenderar

Bybor emot planändring

HEMAVAN Många bybor och fastighetsägare i Hemavan är motståndare till att detaljplanen vid Kungsplatån ska ändras. Ett 70-tal yttranden har lämnats in till kommunen under...

Föreläser om sociala medier

LYCKSELE Sedan Schysstare UF skapades under tiden på Tannbergsskolan har Amalia Hägglund och Hanna Ström hunnit med mycket för att försöka minska näthatet. Numera samarbetar de...

Lapplands bästa skolkommun

VILHELMINA Enligt Lärarförbundets senaste ranking ligger Vilhelmina på tredje plats bland Sveriges skolkommuner. – Det är fantastiskt bra. Det visar att den vision vi lade 2015...

Finansministern: ”Ni får behålla pengarna”

SÖDRA LAPPLAND Finansminister Magdalena Andersson, S, tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKL) ger besked: Coronabidraget som lett till överskott får stanna i...

Idogt sparande i Åsele och Sorsele

SÖDRA LAPPLAND Alla vittnar om åtstramningspolitik, något som också bidragit till slutresultatet.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar