Lördag 5 december 2020

Lokaltidningen

Britta vill ge Malåborna en röst

Författaren och journalisten Britta Stenberg, ny lokalredaktör för Lokaltidningen i Malå, är uppvuxen inom Sorsele kommun men har bott i större delen av sitt vuxna liv i Malå.
Sedan några år bor hon tillsammans med maken Krister i den lilla byn Rentjärnberg strax utanför Malå.
– Jag ser fram emot att jobba på Lokaltidningen. Jag vill lyfta fram människorna och ge glesbygdsborna en röst, säger Britta Stenberg.

MALÅ · Published okt 15, 2020 at 07:15

Många i norra delen av Västerbottens län känner igen Britta Stenberg som författaren och den som under 17 års tid jobbade som lokalredaktör på Norra Västerbottens redaktion i Malå, innan den lades ner.

Nu kommer hon att starta igång Lokaltidningens bevakning av Malå. En satsning som innebär att tidningen tar ett helhetsgrepp om alla sju kommuner i södra Lappland.

– Efter att jag gick i pension så har det gått lite trögt med skrivandet. Det känns mycket inspirerande att jobba halvtid som reporter. Jag vill träffa fler människor och skriva om deras vardag. Det hoppas jag ska ge ökad inspiration att skriva fler böcker, säger Britta Stenberg, 69 år.

Hon är uppvuxen i den lilla byn Fredriksborg mellan Råstrand och Sandsele vid Vindelälvens södra strand inom Sorsele kommun.

– Jag var enda barnet och hade en fin uppväxt trots att det inte fanns så många barn i byarna runt omkring. Efter att ha gått ut högstadiet i Sorsele gick jag handelslinjen på gymnasiet i Vilhelmina. Jag jobbade en kort stund på affär och fick barn tidigt. Det var en kämpig period men med stöd från föräldrarna klarade jag det, säger Britta Stenberg som är född med efternamnet Ericsson.

Hon fortsatte sedan plugga och blev till sist läkarsekreterare.

– Jag jobbade både i Sorsele på sjukstugan och så småningom i Malå. I mitten av 90-talet blev jag arbetslös. Jag fick då höra talas om att en av de anställda hos Norra Västerbotten här i Malå var sjuk. Jag gick in på kontoret och sökte jobb som vikarie och fick en provanställning, trots att jag inte hade någon formell journalistutbilning, säger Britta Stenberg.

Vid den tidpunkten jobbade Åke Lundgren som lokalredaktör i Malå.

– Det var som om det var förutbestämt att jag skulle våga ta steget och söka jobbet. Jag har alltid gillat att skriva och redan andra veckan fick jag och Åke fullt upp med flera stora händelser som inträffade i Malå. Men med stöd från bland andra Joakim Sandberg, som då var redaktionschef på tidningen, så klarade jag det som var ett rent eldprov.

Innan hon började som journalist så hade Britta skrivit flera böcker.

– Första boken var en poesibok som gavs ut 1992. Jag skrev också en novellsamling som gavs ut 1996. Det hann också bli en roman om Adak-Ulla som jag skrev strax

innan jag började jobba som journalist 1999.

Med tiden har hon hunnit skriva flera böcker, kåserier och manus till teaterpjäser samt revysketcher. Senaste boken, Kvar, kom ut 2019. Den handlar om vad som hände en av de personer som stannade kvar i närområdet av Tjernobyl efter kärnkraftsolyckan.

Britta Stenberg brinner verkligen för att skilda livet i glesbygden och vill både som journalist och författare ge en bild av glesbygdsbor som skiljer sig mot de ofta stereotypa framställningar som kommer fram i filmer och i böcker. En annan passion i hennes liv är konst där hon ägnar sig åt oljemålning.

– Det finns så mycket intressanta människor att skriva om här i glesbygden, säger Britta Stenberg.

Författaren och journalisten Britta Stenberg

Uppväxt i Fredriksborg, Sorsele, och har bott större delen av sitt liv i Malå kommun.

Hon bor i den lilla byn Rentjänberg strax utanför Rentjärn i Malå kommun tillsammans med maken Krister.

Hon har tre barn, Camilla, Leif och Jerry samt fem barnbarn.

De litterära verken: 

  • Pigdrömmar, poesi, 1992
  • Adak-Ulla, prosa, 1996
  • Tjärnberg, byadokumentation, 1997
  • Eldfåglar, noveller, 2002
  • Kristus i Berget, roman, 2008
  • Som en krympfotad, roman, 2012
  • Adak-Ulla, roman, 2014
  • Från fattigvård till sjukvård, dokumentär, 2019 (medförfattare Britta Holmlund)
  • Kvar, roman, 2019
  • Medverkat i flera andra antologier och diktsamlingar.
Fler nyheter från Södra Lappland

Julgåva för att främja handeln

Dorotea I år ger Dorotea kommun sina medarbetare en julgåva i form av presentkort på 500 kronor för lokala butiker och restauranger. – Vi gör det för att visa vår uppskattning...

Patienter får låna VR-glasögon

SORSELE/STORUMAN I september påbörjade Region Västerbotten ett test där fysioterapeuter lånar ut VR-glasögon till patienter för träning hemma. – För patienten är det tryggt att...
Lokaltidningen rekommenderar

Taxan riskerar att höjas

STORUMAN Renhållningstaxan i Storuman riskerar att bli dyrare om kommunen väljer att införa separat insamling av matavfall i hela kommunen. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden...

Tufft för handlarna i coronans spår

LYCKSELE Handeln kämpar med näbbar och klor för att hålla uppe omsättningen. Samtidigt uppmanas svenskarna av myndigheterna att avstå från butiksbesök. – Det är tufft och det är...

Vilhelminaföretag bakom ett stort energiprojekt

Vilhelmina Under två års tid har det pågått ett stort energi- och klimatprojekt vid Folkets hus i Vilhelmina. Företaget Ecoclime har stått för tekniken. – Det vi gjort är ett...

Föreningen kämpar för äldreomsorgen

FREDRIKA I måndags beslutade kommunfullmäktige om minoritetsåterremiss gällande sparförslaget om avveckling av särskilda boendeplatser. Förslaget har mottagit kritik, bland annat...

Paketutlämningsrekord väntas

MALÅ Ica Supermarket är postutlämningsstället för Postnord i Malå. För att slippa trängsel öppnar man nu upp extrainsatt postutlämning på lastbryggan.