Torsdag 13 maj 2021

Lokaltidningen

Branden förstörde miljonvärden

Klockan 03.15 upptäckte ägaren Jon Ny att det brann i byggnaden sedan han blivit väckt av ett inbrottslarm.
– Jag trodde det var ett inbrottslarm och slängde mig i bilen, men såg röken välla ut. Då förstod jag vad som hänt.

MALÅ · Published apr 15, 2021 at 10:13

Det är tomt på gator och torg i Malå. Folk håller sig inomhus. Den svarta röken omger samhället. Varningar i form av VMA (viktigt meddelande till allmänheten) har gått ut i radio och tv att folk ska stänga dörrar, fönster och ventilation. Vid infarterna till branden står poliser och vaktar inspärrningar. Räddningstjänsten från Malå har förstärkts med Norsjös räddningstjänst. Risken för explosioner från gasbehållare kvarstår ännu och räddningstjänstens jobb just nu är att bevaka så att inte branden sprids ytterligare.

Vinden drar bort röken från samhället, vilket räddningstjänsten ser som positivt i sammanhanget.

Vid företaget finns ungefär tio anställda. Branden kom precis i högsäsong. Nu när folk ska byta till sommardäck.

– Dåligt läge, det är bara förnamnet, säger ägaren Jon Ny.

Vid sidan om själva industrilokalen finns ett däckhotell, ett lagertält, där kunderna säsongvis förvarar sina däck. Detta klarade sig från skador, men var också det enda som lågorna inte tog. Allt annat är totalförstört.

Värden som gått till spillo?

– Ingen aning. Med tanke på alla maskiner... ...vet inte, men åtskilliga miljoner rör det sig om.

Hur går ni vidare?

– Vi är igång redan på måndag. Vi har redan beställt grejer, dom är redan på väg, vi har lokal ordnat. Vi kan inte lägga oss ner och dö, verksamheten måste igång, säger Jon Ny.

Lennart Gustavsson, V, kommunalråd följer händelseutvecklingen och man har inom kommunen bildat ett informationsnätverk för ändamålet.

– Jag kan just nu inte annat än säga att det är tragiskt, och jag vet att ingen människa kommit till skada och hoppas att det förblir så. Nu gäller det att få stopp på branden. Man tänker så klart på företaget och de förluster de gör. Men nu får vi se tiden an och invänta utredningar angående brandorsak, värden och försäkringar och sådant, säger Gustavsson.

Företaget Emgeve Regummering AB har funnits sedan 1991, grundades av Thomas Linder och har sysslat med regummering, reparation och detaljförsäljning av gummiproduktion. Lokalen som förstördes av branden uppfördes för tolv år sedan.

Byggnaden ägs av det kommunalt ägda bolaget Malå Energi och Industri AB (Meni),

Johnny Önnerlöv, vd för Meni säger att det är svårt att uppskatta värdet av byggnaden. Vid uppförandet var det ett värde på 20 miljoner, i grova drag.

En försäljning av byggnaden var precis på gång, där ägaren Jon Ny anhållit hos Meni om att få förvärva fastigheten, men något köp hanns nu aldrig genomföras, då ärendet inte behandlats färdigt hos kommunen.

– Vi har nyligen haft en försäkringsgenomgång, så jag vet att allt är som det ska vara. Nu lämnar vi över det här till utredarna, säger Johnny Önnerlöv.

Och kontakt hålls kontinuerligt mellan Önnerlöv och ägaren, Jon Ny.

– Det här är chockartat. Vi ska självklart försöka hitta alla möjligheter vi har för att hjälpa till att finna en lösning.

Fler nyheter från Södra Lappland

Skogsutredning får massiv kritik

SORSELE I den stora statliga skogutredningen som nu varit ute på remiss föreslås en dubblering av mängden skyddad skog i det fjällnära området i södra Lappland. Berörda kommuner...
Lokaltidningen rekommenderar

Storuman inleder med berättarkvällar utomhus

UMNÄS Storumans kommun utsågs till Årets berättarkommun 2020/2021. Men på grund av coronapandemin som gjort det omöjligt att träffas i större grupper har berättaråret förlängts...

Lycksele kommun hoppas på nya entreprenörer

LYCKSELE Kommunen beklagar att Brattens lantbruk lägger ner, men de är oerhört tacksamma för vad jordbruket bidragit med i kommunen. – Vi hoppas att andra entreprenörer kan ta...

Ny avdelning öppnas i Åsele

ÅSELE Med ökat barnafödande är planen att en ny förskoleavdelning ska öppnas i den nygamla förskolelokalen som Träffpunkten nu huserar i. Förslaget som undersöks nu är att...

Smugglade kokain för 67 miljoner

SÖDRA LAPPLAND En last som innehöll kokain värt 67 miljoner kronor skeppades till Sverige från Colombia med ett företag med säte i södra Lappland som mottagare. Företagets...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar