Lördag 23 mars 2019

Lokaltidningen

Vill hjälpa unga att må bra

Lina Markusson är ny ordförande för RSMH i Lycksele och brinner för att jobba med psykisk ohälsa, särskilt bland ungdomar.
– Jag fick diagnosen ADHD 2009, när jag var 14 år, och borderline 2014, så jag vet jag pratar om, säger hon.

LYCKSELE · Published mar 4, 2019 at 08:14

Lina flyttade till Lycksele från Storuman för ett år sedan, och bor med maken, Mattias, och tre barn i en lägenhet. Hennes uppväxt har präglats av oförstående från omgivningen, en oförståelse som delvis fått sin förklaring när hon fått sina NPF-diagnoser. NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, dit hör bland annat ADHD och borderline. Just borderline var en diagnos hon fick för fem år sedan, efter ett destruktivt förhållande.

Själv mår hon också mycket bättre när hon diagnostiserats och fått hjälp.

– Det var en lättnad att veta vad det berodde på. Jag kunde ju inte sitta still. I skolan blev det mycket skolk. Den medicin jag fick hjälpte och gjorde mig mer koncentrerad.

Men samhället, skolan, omgivningen – alla har på sitt sätt varit hennes motståndare.

– Man ska ju vara normal. Passa in. Får inte gå utanför ramen. Jag har fått en stämpel i pannan, det har jag känt många gånger.

Många unga mår dåligt, lider av psykisk ohälsa. Lina Markusson vill gärna dela med sig av sina erfarenheter, och vara till hjälp för unga. Hon föreläser, hon bloggar och hon får bra respons, tycker hon.

– Jag har varit på skolor och berättat, jag har också ordnat egna föreläsningar. Eftersom jag själv är ung, 24 år, har jag lätt att nå fram. Jag utgår från mig själv och mina erfarenheter.

Hon håller också i studiecirklar för ungdomar med psykisk ohälsa.

– Det är viktigt att få möjlighet att prata av sig. Och då är det lättare som ung att vända sig till någon som också är ung, säger Lina, som märker att hon har en stor uppgift.

– På mina föreläsningar får man avbryta när som helst och prata efteråt, och det är det många som gör. Jag får jättefin feedback.

Engagemanget för andra med liknande bakgrund har blivit ett lyft även för Lina.

– Jag klarar inte ett vanligt jobb, det blir för tråkigt. Det ska hända något hela tiden. Här kan jag lägga all energi på mitt stora intresse, lära mig mer, läsa på. Och samtidigt bearbetar jag vad jag själv har varit med om.

Många bollar i luften har hon, och vill ha. Som ny ordförande i RSMH Lycksele, som har ett 15-tal medlemmar, bryter hon ny mark tack vare sin ålder. Hon sänker medelåldern i föreningen rejält och hoppas att fler unga ska komma med där. Lina är även aktiv i Attention och (H)järnkoll. Tillsammans med en kompis vill hon också starta en ungdomsgård för unga med psykisk ohälsa.

– Jag siktar högt. Jag brinner för att sprida kunskap om psykisk ohälsa, säger Lina Markusson.

RSMH och Linas blogg

  • RSMH står för Riksförbundet social och mental hälsa.
  • Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD och Aspbergers.
  • (H)järnkoll arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.
  • Lina Markusson bloggar på nouw.com/linamarkusson

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

DOROTEA Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. – Självklart ställer...

Vårjakt på älg ställs in efter massiv kritik

STORUMAN Skogsbolagen SCA, Sveaskog och Holmen skog kommer inte att genomföra någon skyddsjakt på älg. Detta trots att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på 44 älgar utan några...

Skolan i Nästansjö hotad

Vilhelmina Stora besparingar väntar skolorna i Vilhemina kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av Nästansjö skola. – Vi måste göra besparingar på drygt 20 miljoner kronor...

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Åseleföretag hoppas på nytt projekt

ÅSELE Magnus Hedberg i Åsele har nyligen startat dataföretaget Northgrid AB. Han är en av dem som hoppas på Vattenfall och Garantias gemensamma pilotprojektet, där företag kan...

Konferens med fokus på symbios

ÅSELE Förra veckan var Åsele värd för den två dagar långa vindkommunkonferensen, med fokus på näringslivsutveckling i vindkraftens spår. – Det är mer än ett infrastrukturprojekt,...