Måndag 21 september 2020

Lokaltidningen

Bilden från konstituerande stämman den 20 januari i år. Personerna är från vänster: Christer Rönnlund, Gustaf Axelsson, Anna-Carin Jonsson, Britt-Marie Wikström, Bo Nordström, Kent Ernerstedt, Elisabeth Nordström, Peter Bodelid, Camilla Morén, Anders Färnstrand, Anna-Karin Öhnerud och Christer Hedlund (med ryggen mot kameran). De flesta sitter i styrelsen för Nyföretagarcetrum i Lycksele, där Christer Hedlund är ordförande. Foto: JÖRGEN BENGTSON

Vill hjälpa nya företagare

Tidigare har Nyföretagarcentrum endast funnits i Skellefteå och Umeå i länet. Men nu öppnar ett kontor i Lycksele. Det handlar om att ge råd till människor som står i begrepp att starta eget.
– Med Lycksele som bas är målet att sedan expandera rådgivningen till andra kommuner i inlandet, säger Jörgen Bengtson, projektledare.

LYCKSELE · Published sep 4, 2020 at 07:15

Jörgen Bengtson framhåller att man i förlängningen ser Nyföretagarcentrum i Lycksele som ett nav som kan serva hela södra Lappland och mer därtill.

– Vi jobbar mot ett samarbete med kommunerna i Region 10-gruppen, säger han.

Där ingår samtliga kommuner i södra Lappland plus Norsjö, Arvidsjaur och Arjeplog. Han understryker dock att man nu i första skedet i riktar ljuset mot Lycksele.

– Vi kommer inte att aktivt marknadsföra oss i de andra kommunerna i området än, säger han, men förklarar samtidigt att om någon från en annan kommun hör av sig och vill ha råd så löser man det.

Coronapandemin har gjort det kämpigt för många företag. Ändå väljer man att starta i Lycksele nu.

– Det här har planerats i över ett år. Initiativet kom från förre ordföranden i kommunstyrelsen, moderaten Christer Rönnlund, säger Jörgen Bengtson, och tillägger att nyföretagandet dippade under första delen av coronapandemin, men att det nu är tillbaka på samma nivå som innan.

– Så det passar bra att öppna nu, säger han.

En sak som är speciell med Lycksele är den respons man fått från de lokala företagen. Nyföretagrcentrum bygger på de lokala företagens engagemang. Kommunen står för 150 000 kronor i stöd per år i tre år, och tanken var att få ihop halva summan första året från lokala företag.

– Men vi är redan uppe i 204 000 i kontant finansiering från 26 företag. Jag har under mina tolv år som projektledare aldrig varit med om något liknande, det är fantastiskt bra, säger Jörgen Bengtson.

Just nu håller man på att anställa en rådgivare i Lycksele.

När kan intresserade börja vända sig till er för rådgivning?

– Redan nu, det går att boka tider via hemsidan, men då blir det digitalt från Umeå tills vi har någon på plats i Lycksele. Det ska vi ha senast i oktober.

Och vad är det ni kan erbjuda för rådgivning?

– Allt som har att göra med att starta företag, från affärsplan till hur man går tillväga för att få finansiering. Man kan komma till oss upp till tre år efter att man startat sitt företag. Dessutom har vi ett stort nätverk av lokala företagare som kan ge råd.

Nyföretagarcentrum

  • Öppnar nu i Lycksele.
  • Finns sedan tidigare i länet i Skellefteå och Umeå.
  • Sveriges första Nyföretagarcentrum startade 1985 i Kallinge i Blekinge.
  • En av de tyngsta personerna bakom idén är förre Volvochefen Pehr G. Gyllenhammar.
  • Idag finns 90 Nyföretagarcentrum i Sverige, som täcker ungefär 200 kommuner med rådgivning.
  • Är, enligt egen uppgift, med och bidrar till 5 000-10 000 nya företag i landet varje år.

Källa: nyforetagarcentrum.com

”Bli polis i södra Lappland!”

INLANDET Enligt lokalpolisområdeschefen Marcus Nilsson är det en utmaning att hitta poliser till inlandet.

Edvin vill jobba med ungdomar

ÅMSELE Vännäsbon Edvin Winberg är en av studenterna på Polishögskolan i Umeå. Han går den tredje terminen och vill i framtiden specificera sitt polisyrke på ungdomar.

Andreas Wingerli: "Vi ska spela för fansen"

SKELLEFTEÅ Efter en säsong som tog abrupt slut är det dags för Lycksele SK-exporten Andreas Wingerli att ladda batterierna. På lördag är det premiär borta mot Leksand och målet...

Konstprojekt med selfies

HEDLUNDA Eleverna på Hedlundaskolan deltar i ett konstprojekt med konstnären Cristina Cassini Bäckström med fokus på identitet.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport