Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Kvinnojouren i Lycksele, här med administratör Elisabet Lindgren och ordförande Ulrika Nordlund, spelar en stor roll i Psykeveckan Lycksele. Temat är ”Våld i nära relationer” och den genomförs vecka 45. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Vecka sätter fokus på våld

Vecka 45 sker Psykeveckan i Västerbotten, en vecka som syftar till att öka förståelsen och kunskapen om psykisk ohälsa. I Lycksele är årets tema våld i nära relationer.
– Samtalet får inte tystna, säger Elisabet Lindgren på Kvinnojouren i Lycksele.

LYCKSELE · Published nov 4, 2018 at 06:15

Region Västerbotten står som huvudman för Psykeveckan, som genomförts under flera år. Det är upp till alla kommuner att delta och temat får de välja själva,

– Vi är glada om det finns aktiviteter på så många ställen som möjligt. Vi försöker att följa samhälls- trenden och se vad som är på agendan, säger Claudia Kerttu, länsdelssamordnare på Region Västerbotten.

I Lycksele kom de många medarrangörerna överens om årets tema våld i nära relationer. Det är därför ganska naturligt att Kvinnojouren i Lycksele har en tydlig roll i programmet.

Det börjar på måndag den 5 november med invigning och därefter en föreläsning med Thor Rutgersson. Den följs av ett panelsamtal om mansrollen, könsnormer och ideal. På kvällen blir det ljusmanifestation på torget.

– Vi kommer att läsa ur en bok av Kvinnofridslinjen, som har plockat ut citat ur verkliga samtal. Det är 16 kvinnor som varje år dödas i Sverige i nära relationer, säger Elisabet Lindgren, som både är administratör och jourkvinna på Kvinnojouren.

Tisdagen bjuder på föreläsning och författarbesök. På onsdag kommer Kvinnojouren att delta i programpunkten ”Psykeveckan i soffan”, där företrädare från bland annat socialtjänsten och psykiatrin finns tillgängliga för samtal på Tannbergsskolan.

Psykeveckan avslutas på torsdagen, som bland annat kommer att innehålla visning av filmen ”Vi som överlevde” samt den efterföljande föreläsningen med Anki Ferm, under många år ordförande i Kvinnojouren Lycksele. Hon kommer att prata om hur vi bemöter äldre som levt i våldsamma relationer.

– Det är en känslig fråga och man undrar hur mörkertalet ser ut, säger Kvinnojourens ordförande Ulrika Nordlund.

Både hon och Elisabet Lindgren hoppas att det kommer mycket folk. Alla programpunkter under veckan är gratis och öppna för alla.

– Min förhoppning är att samtalet inte ska dö ut. Vi hade det fruktansvärda mordet i Lycksele och sedan har vi haft #metoo. Det känns som att vi behöver en ny boost. Vi vill inte tappa dialogen, säger Nordlund.

Man undrar hur mörker-
talet ser ut.

Psykeveckan i Västerbotten

  • Under vecka 45 pågår Psykeveckan i hela Västerbotten. Vissa kommuner/orter har egna program, som Sorsele, Lycksele, Vilhelmina, Storuman och Tärnaby. En del går att se på hemsidan www.regionvasterbotten.se
  • Det kommer att ske aktiviteter även på andra orter, som Åsele och Dorotea. Där webbsänds föreläsningar som sker i Umeå live hos olika studieförbund.

Källa: Region Västerbotten