Torsdag 13 maj 2021

Lokaltidningen

Anna Dahlgren, verksamhetschef på Stenbergska i Lycksele. Foto: EMMA HELLGREN/ARKIV

"Vaccineringen funkar över förväntan"

Nu får allt fler personer vaccinera sig och hittills verkar det fungera bra. Vaccinationsviljan är stor, men logistiken är en utmaning, särskilt när vaccinationsturismen strömmar in.

LYCKSELE · Published apr 20, 2021 at 14:32

Sedan förra veckan får nu även personer över 65 år vaccinera sig mot covid-19.

– Det har gått jättebra och det är otroligt många som ska och vill bli vaccinerade, det är en otrolig logistik, säger Elisabeth Björnsdotter Rahm, verksamhetschef på Medicinkonsulten.

Bland annat vaccinationsturismen är en stor utmaning för att lösa logistiken.

– Folk ringer runt och frågar var man kan få snabbast tid, sedan bokar de in sig på flera ställen och glömmer att avboka.

Trots logistikutmaningar, verkar vaccineringen flyta på bra.

– Vi får ut allt vaccin. Jag trodde folk skulle vara mer tveksamma till Astra Zeneca, men det är de inte, säger Björnsdotter Rahm.

Anna Dahlgren, verksamhetschef på Stenbergska hälsocentral, har märkt mindre av vaccinationsturismen, men däremot märkt av en del skeptism mot Astra Zenecas vaccin.

– Många vill veta i förväg vilket vaccin de ska få, men det är vårt för oss att veta. Ska man boka tid för vaccinering måste man vara inställd på att inte veta vilken sort det är, men man behöver inte känna sig orolig, säger Anna Dahlgren och fortsätter.

– Alla sorter är prövade och testade för att vara säkra.

Trots oron över just Astra Zeneca, är vaccinationsviljan stor. Denna vecka är fullbokad hos Stenbergska och i nuläget finns fler lediga tider vecka 17.

– Det har gått bra och många har lyckats boka tid via webben, vilket underlättar. Det funkar över förväntan, säger Dahlgren.

– Vi vaccinerar så fort vi kan och så fort vi får in vaccin. Vi hoppas att alla över 65 år ska ha fått åtminstonde första dosen inom en månad.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Lycksele kommun hoppas på nya entreprenörer

LYCKSELE Kommunen beklagar att Brattens lantbruk lägger ner, men de är oerhört tacksamma för vad jordbruket bidragit med i kommunen. – Vi hoppas att andra entreprenörer kan ta...

Vill spela över hela länet

LYCKSELE Den nya restriktionerna som kom i fredags för länets ungdomsfotboll innebär att man bara får möta lag inom den egna kommungränsen. En skrivelse är på gång för att...
Lokaltidningen rekommenderar

Skogsutredning får massiv kritik

SORSELE I den stora statliga skogutredningen som nu varit ute på remiss föreslås en dubblering av mängden skyddad skog i det fjällnära området i södra Lappland. Berörda kommuner...

Ny avdelning öppnas i Åsele

ÅSELE Med ökat barnafödande är planen att en ny förskoleavdelning ska öppnas i den nygamla förskolelokalen som Träffpunkten nu huserar i. Förslaget som undersöks nu är att...

Tommy blev regiondirektör i pandemins andra våg

ÖRTRÄSK/UMEÅ Det var i februari som den Örträskbördige Tommy Svensson vid Region Västerbotten fick erbjudandet om att ta över som tillförordnad regiondirektör. Efter ett par år...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar