Måndag 24 februari 2020

Lokaltidningen

Utställning om renen lockade många besökare

Den 7 januari öppnade utställningen "Renen i världen" på Lycksele bibliotek. I måndags var det vernissage och det var många intresserade som kom.

LYCKSELE · Published jan 16, 2020 at 12:15

"Renen i världen" är en vandringsutställning från Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk. Den har varit i Vilhelmina och visas nu på Lycksele bibliotek.

I måndags var det vernissage och många besökare dök upp. Minoritetssamordnaren på Lycksele kommun, Veronica Labba, presenterade utställningen och berättade också om vad hon arbetar med.

Lycksele har varit en samisk förvaltningskommun sedan 2010, vilket innebär att man arbetar för att stärka den samiska kulturen och språket.

– Tanken med utställningen är att lyfta fram renen och sprida kunskap om den. Den tillhör även vår natur, säger hon.

Det finns cirka 250 000 renar i Sverige och 51 samebyar. Veronica Labba berättade att fem av sju samebyar i länet är verksamma i Lycksele kommun.

Efter samtal och mingel tog Inger Baer Omma från Vapsten sameby vid och berättade om renskötseln inom kommunen.

– Det är en ganska bra utställning det här, konstaterade hon.

Utställningen visas på Lycksele bibliotek månaden ut, sedan går den vidare till Arjeplog.

Samisk matkultur i nytt projekt

LYCKSELE Ett nystartat projekt ska undersöka och dokumentera den samiska maten, som är en central del i den samiska kulturen. – Maten kan vara det sista man har med sig till...

"Fortfarande en lång väg att gå för oss"

LYCKSELE Det är tio år sedan Lycksele blev samisk förvaltningskommun. Mycket har hänt, men enligt den samiska samordnaren Veronica Labba har man fortfarande en lång väg att gå. –...

Många kom på utbildningsdag

LYCKSELE Både kommunanställda och privatpersoner kunde komma på utbildningsdagarna om vad det innebär att vara samisk förvaltningskommun, som hölls nyligen.

Flera nyheter på Idrottsgalan

LYCKSELE I kväll, fredag, hålls Idrottsgalan på Hotell Lappland i Lycksele, för elfte gången. I år med flera nyheter. – Det känns som att vi har koll på läget nu, säger Elin...