Lördag 19 september 2020

Lokaltidningen

Tjejjour i hela inlandet

Lycksele tjejjour är idag den enda tjejjouren i södra Lappland. Nu vill de utöka verksamheten geografiskt och bli en tjejjour för hela inlandet.
– Om man vill engagera sig får man göra det så mycket eller lite som man själv känner, orkar och vill, säger Amanda Wikström.

LYCKSELE · Published maj 18, 2020 at 12:15

Lycksele tjejjour är en ideell organisation som erbjuder hjälp och stöd till unga tjejer. De har haft en chatt där tjejer från hela landet kan höra av sig anonymt och de har även synts till på Motorveckan och på skolor.

Amanda Wikström är en av de tjejer som startade upp jouren år 2015.

Varför ville du vara med i jouren?

– Jag ville ha någonting att lägga energi och engagemang på, jag tycker inte om orättvisor och sånt. Jag tycker att alla förtjänar att ha det lika bra, så jag såg det här som ett sätt att försöka hjälpa att göra världen lite bättre, säger hon.

Idag finns det fyra engagerade jourtjejer i Lycksele och de har svårt att få ihop folk på orten.

– Nu när vi är så få personer i jouren har vi pausat chatten och satsat mer på att synas lokalt, berättar Wikström.

I samband med rådande tider då mycket sker på distans, väcktes idén om att ha hela jouren på distans och även inkludera fler personer i södra Lappland.

– Vi tänkte att förmodligen finns det kanske någon på varje ort som är intresserad av att vara med, men kanske är för få för att få ihop en jour på orten. Så vi tänkte att vi kör en stor grej där alla kan vara med och mer via distans. Sen har vi märkt att det funkar faktiskt att samarbeta fast man inte är på samma ställe, berättar Wikström.

Med hjälp av Medborgarskolan, som finns på olika orter i inlandet, ska nyblivna jourtjejer kunna utbilda sig via distans på sina hemorter. De har även tidigare åkt till Stockholm för utbildning av ROKS, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Det var dagar med mycket inspiration och mycket pepp. Det var väldigt roligt att träffa så många likasinnade, berättar Wikström som själv varit på utbildningen.

Hon tydliggör även att blivande jourtjejer inte ska tro att ett ideellt arbete i tjejjouren innebär jättemycket jobb.

– Om man vill engagera sig får man göra det så mycket eller lite som man själv känner, orkar och vill. Vi har full förståelse för att allas liv är olika, vissa har lite tid och andra har mycket tid. Vi brukar skämta och säga ”Man blir inte halshuggen om man säger nej någon gång."

Vad har arbetet med tjejjouren gett dig?

– Mycket det här tankesättet, att se saker från andras perspektiv. Att jag egentligen inte behöver veta hur någon annan känner, den kan känna på något sätt jag inte förstår och därför kan den agera som den gör.

– Jag har lärt mig att ha överseende och tänka att alla inte är som mig, att inte vara snabb att döma eftersom det kan finnas bakomliggande grejer som förklarar varför man är som man är och gör som man gör.

Jag såg det här som ett sätt att försöka hjälpa att göra världen lite bättre

Andreas Wingerli: "Vi ska spela för fansen"

SKELLEFTEÅ Efter en säsong som tog abrupt slut är det dags för Lycksele SK-exporten Andreas Wingerli att ladda batterierna. På lördag är det premiär borta mot Leksand och målet...

Konstprojekt med selfies

HEDLUNDA Eleverna på Hedlundaskolan deltar i ett konstprojekt med konstnären Cristina Cassini Bäckström med fokus på identitet.

Samverkan mellan grannar ska stävja brott

RUSKSELE Inbrottsvågen i sommar är en bidragande orsak till att Rusksele nu ordnar en kurs i grannsamverkan, en kurs där också polisen medverkar. – Vi ser väldigt positivt på...

Maxmoduler varslar och permitterar

LYCKSELE Maxmoduler i Lycksele, som har gått bra en längre tid, tvingas nu korttidspermittera och varsla för att klara hösten. – Vi hoppas det ska stanna vid permitteringarna,...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport