Tisdag 2 juni 2020

Lokaltidningen

Mats Filipsson, human resources på Texor, tillsammans med gymnasieeleven Sebastian Granberg, som har en lärlingsanställning på företaget. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Texor satsar på lärlingar

Sebastian Granberg, som går industriprogrammet på Tannbergsskolan i Lycksele, har en lärlingsanställning på företaget Texor. Det innebär att hälften av skoltiden spenderas på företaget.
– Jag får göra allt de anställda gör, säger han.

LYCKSELE · Published apr 16, 2019 at 07:15

Texor, som tillverkar produkter och system i rostfritt stål, har haft elever förut men detta är deras första lärlingsanställning. En lärlingsanställning innebär att eleven spenderar hälften av skoltiden på företaget, arbetar och får betalt.

– Lärlingar har funnits länge, men aldrig inom industrin. Vi visste inget om upplägget i början men var inte motståndare till det. Vi får en anställd att lära upp under lång tid som kommer att bli ett ess, säger Sivert Lundberg, Sebastian Granbergs handledare på Texor.

Texor sitter med i skolrådet för industriprogrammet på Tannbergsskolan och fick för cirka två veckor sedan reda på att det har få sökande. Utbildningsnämnden har dock gett klartecken för programmet att fortsätta till hösten.

– Att ta in lärlingar är ett måste. Vi har haft jättesvårt att få arbetskraft. Jag förstår inte varför det inte finns större intresse från eleverna att söka till lärling, säger Sivert Lundberg.

När Sebastian Granberg började gymnasiet var det bara fyra som hade industriprogrammet som förstahandsval.

– Jag var säker på att jag skulle välja industri. Jag var intresserad av svets i början men märkte att svarv var roligt, så jag valde CNC. Jag sökte lärlingsanställning för att jag tänkte att det skulle vara roligt att vara ute på ett företag och jobba, och så pengarna förstås, säger han.

En lärlingsanställning påbörjas under andra gymnasieåret. Eleven spenderar 50 procent av skoltiden på företaget och tjänar till en början 70 procent av minimilönen. Under tredje skolåret höjs lönen till 85 procent av minimilönen. Eleven är dock inte berättigad till CSN.

– En lärling är ett guldkort för oss. Han kan alla rutiner och har fräsch kunskap. Jag vet inte hur man kan få en bättre start. Vi lär känna Sebastian och han lär känna oss och får verkligen känna på hur det är att vara svarvare, säger Mats Filipsson, HR på Texor.

Att industriprogrammet brottas med få sökande tror Filipsson beror på att många har förutfattade meningar.

– Ett industrijobb i dag är inte vad det var förr. Det finns flera yrkeskategorier på en industri och det är absolut inte sämre betalt än något annat jobb. Det kan till och med vara bättre betalt, säger han.

Han hoppas att fler kommer att söka lärlingsanställning i framtiden.

– Jag tror att det är få som vet att det finns och att de får veta det för sent, säger Filipsson.

Sebastian spenderar två dagar i veckan på Texor och resterande dagar på skolan. Efter påsk kommer en praktikperiod där han kommer att vara på företaget fem veckor i sträck.

– Jag hade gärna varit på Texor en dag till i veckan, säger han.

Var sjätte vecka träffas företaget och skolan för att stämma av hur det går.

– Det finns vissa saker som inte går att göra här, så det får han göra på skolan. Vi försöker göra Sebastian så bred som möjligt kompetensmässigt, säger Sivert Lundberg.

Båda parter är mycket nöjda.

– Rutinen och kunskapen han kommer att ha efter två år här är oslagbar, säger Mats Filipsson.

Berättarens ord nu i bokformat

ÖRTRÄSK/BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport