Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

Anna-Sara Walldén konstaterar att Allhelgonahelgen är en av de största helgerna i kyrkan. Många människor kommer för att tända ett ljus på en grav. Foto: ERIC NORDLUND

Kyrkan öppnar famnen för Allhelgonaminnen

Allhelgonahelgen står för dörren, ett tillfälle att minnas de döda. På flera kyrkogårdar bjuder Svenska kyrkan på kaffe under lördagen.
– Det är en av kyrkans största helger då många människor tänder ljus på gravarna. Då vill vi finnas till hands, säger Anna-Sara Walldén, församlingsherde i Lycksele församling.

LYCKSELE · Published nov 1, 2019 at 12:15

Allhelgonahelgen, som man kan läsa mer om bland annat på Svenska kyrkans hemsida, är, i Svenska kyrkans tradition, uppdelad på Alla helgons dag och Alla själars dag. Alla helgons dag infaller alltid på den lördag som är mellan 31 oktober och 6 november, i år alltså den 2 november. Alla själars dag är dagens efter, alltså söndag den 3 november.

All helgons dag infördes av den tyskromerske kejsaren Ludvig för ungefär 1 000 år sedan som en samlingsdag för att fira martyrer (de som dött för sin tro) och helgon. Alla själars dag, söndagen, har tillkommit som en minnesdag för döda närstående.

För de flesta flyter de här dagarna ihop till Allhelgonahelgen och sedan länge är det tradition att tända ljus på anhörigas gravar på lördagen. Det är också då de flesta minnesgudstjänsterna hålls, se faktaruta.

Och Svenska kyrkan skriver på sin hemsida: ”Historiskt har vi skilt mellan att minnas helgonens liv och att minnas våra närståendes liv, men rent teologiskt är det ingen skillnad: Vi är alla heliga, tack vare Jesus kärlek till oss.”

I Lycksele församling bjuds på fika på fredag kväll i Örträsk och under lördag vid alla kyrkogårdar i Lycksele samt i Björksele. Dessutom kan man få hjälp att hitta sina anhörigas grav i Berglunda och Lycksele.

– Allhelgona är en väldigt stark högtid. Den påminner oss om människor som dött, och det kan vara tungt, men det är samtidigt ljust och fint att få dela sina minnen med andra, säger Anna-Sara Walldén.

– Det är en av de kyrkhelger som samlar mest folk. Temat på söndag är ”Vårt evighetshopp”, som kyrka riktar vi blicken framåt. Vi ska ses igen, det finns ett hopp bortom smärtan, säger Anna-Sara.

Minnesgudstjänster i södra Lappland

  • Svenska kyrkan anordnar minnesgudstjänster enligt följande:

1 november

  • kl 18: Örträsk kyrka.
  • kl 19: Dorotea, Saxnäs och Vilhelmina kyrkor.

2 november

  • kl 11: Voitjajaure kapell.
  • kl 14: Ammarnäs och Adaks kyrkor, Höglands kapell.
  • kl 15: Stensele och Umnäs kyrkor.
  • kl 16: Lycksele och Björksele kyrkor.
  • kl 18: Lycksele, Åskilje, Åsele, Fredrika, Latikberg, Dikanäs, Risbäck, Tärna, Sorsele, Gargnäs och Malå kyrkor.

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...