Lördag 19 oktober 2019

Lokaltidningen

Svea ny ordförande för Lycksele Travsällskap

Sedan ett kvartal tillbaka är Svea Eckerskog ny ordförande i Lycksele Travsällskap.
– Jag trodde att jag hade insyn i hur mycket jobb det är innan jag kom in i styrelsen, men det är ännu mer, skrattar 26-åringen som jobbar för Boliden i Kristinebergsgruvan, men annars handlar Sveas tillvaro oerhört mycket om hästar och travsport.
– Det har det gjort sedan mycket tidiga år.

LYCKSELE · Published jun 29, 2019 at 12:15

Svea Eckerskog bodde sina första levnadsår i Resele utanför Sollefteå.

– Jag var sex, sju år när vi flyttade till Sandsjö, berättar Svea om den lilla byn mitt ute i skogen och det nästan mitt på hållet mellan Åsele och Lycksele.

– Det är fem och en halv mil till Åsele, en mil längre till Lycksele, säger Svea som växte upp med pappa Arvid och storebror Sven i byns enda permanenta hushåll.

– Övriga hus i byn nyttjas bara sommartid.

Grundskolan gick Svea i Åsele – undantaget sista årskursen då hon bodde i Holmsund – dit hon dagspendlade.

– Jag blev bra på att sova i bilen, skrattar hon. Jag kan faktiskt inte säga att jag upplevde det som drygt och tungt, det gick bra på alla sätt och vis.

Under grundskolans år åkte hon mycket längdskidor i Åsele – ”Jag höll på upp mot 15-årsåldern” – medan fritiden hemma tidigt kom att handla om hästar.

– Pappa var travintresserad och skaffade sig ett kallblod, sen fanns framgångsrika Löngsäter hos Alvar Svensson i grannbyn medan jag själv fick en shetlandsponny när jag var runt åtta år.

– Löngsäter vann ju förresten Lars Matsons lopp här i Lycksele 2001.

– Det blev mycket tävlande i ponnytrav upp till jag var 15 år efter att jag dessförinnan hållit på med ridning. Jag har nog kört ett hundratal ponnytravlopp.

När det var dags för gymnasiestudier så…

– Ville jag prova vingarna och se något annat varför jag flyttade till Västerås där jag pluggade flygteknik. Det var väl okej, men efter fyra år där vände jag norrut igen då hemlängtan var stor.

Det blev då först någon månad i Skellefteå innan Svea flyttade vidare till Gällivare där hon började sin karriär i gruvbranschen och det under två och ett halvt år där uppe i norra Norrbotten.

– Sen bodde jag i Skellefteå i två år och jobbade då för Boliden.

Vilket hon gör än i dag, jobbar för Boliden alltså, men det sedan drygt ett år tillbaka i Kristinebergsgruvan med 6.5 mil enkel väg från hemmet i Lycksele.

– Jag trivs jättebra på jobbet, säger Svea som är fordonsmekaniker och jobbar långa skift en vecka för att vara ledig nästa.

– Tillvaron ser ut så att jag jobbar en vecka för att nästa syssla med hästar och trav under den allra mesta tiden.

Licens för att köra travlopp med stor häst tog hon som 16-åring.

– Jag har väl kört 20, 25 lopp, men man kan säga att den karriären är vilande även om jag brukar köra några provlopp varje år, skrattar Svea som dock inte har någon egen häst i nuläget.

I unga år fick hon följa och sitta med pappa Arvid på en del travmöten, men då förra eftervintern 2018 blev det mer allvar.

Då blev Svea själv nämigen invald i styrelsen för Lycksele Travsällskap.

– Det var när de flesta i styrelsen avgick och det behövdes ett extramöte för att få ihop en styrelse. Det var lite kaotiskt, men nu är det mer stabilt, säger Svea som för ett kvartal sedan efterträdde pappa Arvid som styrelseordförande i travsällskapet.

– Hittills fungerar det bra, jag har mycket stöd från de andra i styrelsen där vi har en bra arbetsfördelning, men det är klart, som ordförande har jag ju det yttersta ansvaret för allting.

Förutom rollen som ordförande är Svea sedan i fjol 2018 även ansvarig för travskolan i Lycksele där man nu har totalt ett tiotal ungdomar, elever.

– Det är otroligt roligt och även viktigt såklart, menar Svea som basar för två grupper, en för nybörjare och den andra för de som redan har ponnytravlicens.

– Vi har tre egna hästar och har den här terminen fått låna en av Lappmarksryttarna. Vi skulle må bra av att ha ett russ till nu när flera blir äldre och på sikt måste vi också skaffa en stor häst så att eleverna kan fortsätta upp i vuxenåldern.

Åter till ordförandeskapet, vad har du får mål och visioner för framtiden?

– Nu ska vi först och främst genomföra en bra travvecka inför vilken det känns lugnare än i fjol.

– I år har vi också trevligt nog några nyheter i form av en semesterloppserie med Hoting och Oviken och även ett lopp tillägnat Janne Norberg som självklart kommer att vara på plats.

– I fjol fick vi jobba för att hålla näsan över vattenytan, för att det överhuvudtaget skulle funka, nu kommer vi med lite nytt vilket är kul.

Något orosmoln?

– De nya spelrutinerna kan bli rörigt för vår publik som ofta bara spelar på trav en gång per år. Nu är det lite krångligare och mer tidsödande där vi har färre spelautomater där man dessutom ska identifiera sig.

Om ordföranden ser ännu längre fram i tiden så…

– Så måste jag först och främst landa i det här. Travskolan kommer att vara jätteviktig för framtiden, vi måste försöka göra det enkelt att här på hemmaplan utbilda B-tränare (amatörer) vilket vi skulle må bra av att ha många fler av.

– Sen är det givetvis viktigt att tävlingsveckan på somrarna blir kvar då den ger viktig bredd för travsporten och fyller ett stort syfte i Lycksele, säger Svea Eckerskog som är ny bas för ett travsällskap som under de senaste åren fått bättre ordning på ekonomin som nu kan sägas vara stabil och faktiskt ännu lite bättre.

– Vilket givetvis gör allting betydligt enklare för oss i sällskapets styrelse, avslutar Svea Eckerskog i full färd med de sista förberedelserna inför årets upplaga av Hästveckan med trav i Lycksele.

Jag har väl kört 20, 25 lopp, men man kan säga att den karriären är vilande även om jag brukar köra några provlopp varje år.

Svea Eckerskog

Fullständigt namn: Svea Yvonne Eckerskog.

Född: 7 augusti 1992 i Sollefteå.

Bor: I Lycksele.

Familj: Hunden Malte.

Aktuell: Färsk ordförande i Lycksele Travsällskap.

Yrke: Fordonsmekaniker i Kristinebergsgruvan. Anställd av Boliden.

Fritidsintressen: Trav, skoterkörning, fiske och älgjakt.

Stolt över: Jag är ganska bra på att få saker gjorda.

Skäms över: Är dålig på att säga nej vilket kan ställa till det.

Svea tycker till

Bästa hästminne?

– Andraplatsen för snart tio år sedan med mitt varmblod Mackay på Solängettravet där vi slog nytt rekord.

Favorithäst?

– Travaren I Am Roar som fick mig tillbaka till travet.

Vad ska du göra i sommar?

– Först vara med och förbereda och genomföra travveckan. Sen ska jag ta det lugnt, ha semester och fiska så mycket som möjligt.

En av fem kvinnor

Förutom Svea finns för dagen ytterligare fyra kvinnliga ordförande för Sveriges drygt 30 travsällskap: Marie-Louise Dangardt, Gävle Travsällskap, Kerstin Peterson-Brodda, Skånska Travsällskapet (Jägersro), Vanja Sandgren, Västergötlands Travsällskap (Axevalla) och Åsa Waern, Östergötlands Travsällskap (Mantorp).

Hemvården får kameror

Dorotea Dorotea sällar sig nu till de kommuner som infört trygghetskameror i hemtjänsten. – Det är ett sätt att öka tryggheten för våra äldre som är beroende av tillsyn, säger...

Samarbete mellan samer och skogsägare ger vinst

SORSELE En helt ny anläggning för renskiljning håller på att byggas upp på Mikael Hugosons skogsmark intill nedre Saxnäs utanför Sorsele. – Tyvärr blir det ofta konflikter mellan...

Försöker lura villaägare

STORUMAN Polisen i södra Lappland går nu ut och varnar allmänheten för ett företag som ringer upp personer och säger sig utföra lagstadgade ventilationskontroller. Minst en...

Jaktprov firade tio år

LYCKSELE Qvinnokampen firade tio-årsjubileum i Lycksele, när jaktprovet för kvinnliga hundägare och hundförare genomfördes första helgen i oktober. Deltagarna kom från hela...

Premiär för cupspel i futsal i Vilhelmina

VILHELMINA Förra helgen var det premiär för cupspel i futsal, inomhusfotboll, i sporthallen i Vilhelmina. – Det blev ett lyckat arrangemang och det spelades 40 matcher under...

Tuffa sparkrav på skolan– elever kan tvingas flytta

STENSELE Mellanstadiet på både Stensele och Gunnarn skola kan tvingas flytta till Centralskolan. Samtidigt diskuteras nedläggning av både skidakademien och Tärnaby alpina...