Torsdag 13 maj 2021

Lokaltidningen

Elisabeth Björnsdotter Rahm, verksamhetschef på Medicinkonsulten i Lycksele, jobbade för fullt med provtagning av covid-19 vid pandemins start förra året. Nu är det fullt fokus på vaccinering. Foto: EMMA HELLGREN/ARKIV

Svår logistik med vaccin

Den stora omfattningen av vaccinering har varit en logistisk utmaning för hälsocentralerna. Nu inleds fas tre där de som är födda 1957-1961 kan börja boka tid för vaccinering i Västerbotten.

LYCKSELE · Published apr 27, 2021 at 10:19

Vaccinationerna av personer födda 1957–1961 sker samtidigt som vaccinationerna av prioriterad personal inom slutenvården och personal inom LSS och personlig assistans återupptas.

Av länsbor över 65 år har nu 85 procent fått minst en dos vaccin, vilket överträffar det nationella målet på 80 procent för 16 maj.

På Medicinkonsulten i Lycksele har mer vaccin inkommit, vilket behövs för den stora gruppen människor som den tredje fasen innefattar.

– Nästa vecka måste vi även ha kvällsmottagning, det går undan nu, säger hälsocentralens verksamhetschef Elisabeth Björnsdotter Rahm och belyser hur tidskrävande vaccineringen mot covid-19 är.

– Vår största prio är att vaccinera, vilket får undanträngningseffekter. Ingen förstår vilken logistik det är. Vi har fått 300 doser den här veckan där alla ska bokas in på en andra dos om några veckor igen.

Hon har upplevt vaccinationsturism där folk ställer sig i flera telefonköer för att därefter välja hälsocentral där de snabbast får tid.

– Vi hade ett tillfälle där hälften av 80 patienter inte ens var Lyckselebor. Sedan vet vi inte om de kommer ta andra dosen här eller någon annanstans. Vanligtvis meddelar de inte om de inte kommer och då står vi där med en extra dos och behöver hitta någon så fort som möjligt som ska få den.

– Vi har två läkarsekreterare som inte gör annat än att ringa runt och boka, det innebär att läkarnas dikteringar blir liggande på hög.

Den utmanande logistisken har slitit på medarbetarna.

– Det som jag tycker är värst är att den här pandemin verkligen har tagit fram det sämsta hos alla människor. Många tänkar att "bara jag ska ha" efter lång isolering och väntan.

Fas 3 omfattar följande riskgrupper:

  • Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.
  • Personer i åldern 60–64 år.
  • Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.
  • Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Lycksele kommun hoppas på nya entreprenörer

LYCKSELE Kommunen beklagar att Brattens lantbruk lägger ner, men de är oerhört tacksamma för vad jordbruket bidragit med i kommunen. – Vi hoppas att andra entreprenörer kan ta...

Vill spela över hela länet

LYCKSELE Den nya restriktionerna som kom i fredags för länets ungdomsfotboll innebär att man bara får möta lag inom den egna kommungränsen. En skrivelse är på gång för att...
Lokaltidningen rekommenderar

Skogsutredning får massiv kritik

SORSELE I den stora statliga skogutredningen som nu varit ute på remiss föreslås en dubblering av mängden skyddad skog i det fjällnära området i södra Lappland. Berörda kommuner...

Ny avdelning öppnas i Åsele

ÅSELE Med ökat barnafödande är planen att en ny förskoleavdelning ska öppnas i den nygamla förskolelokalen som Träffpunkten nu huserar i. Förslaget som undersöks nu är att...

Tommy blev regiondirektör i pandemins andra våg

ÖRTRÄSK/UMEÅ Det var i februari som den Örträskbördige Tommy Svensson vid Region Västerbotten fick erbjudandet om att ta över som tillförordnad regiondirektör. Efter ett par år...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar