Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Jeanette Ermebring och Nazgol Akbari är två av deltagarna som utbildar sig till lärarassistenter på Vindelns folkhögskola i Lycksele, här flankerade av lärarna Lars Hövenmark och Staffan Bergström. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Stort sug efter lärarassistenter

Förra året startade en ny folkhögskolefilial i Lycksele. Snart går den första omgången lärarassistenter ut. Under utbildningens gång har man öppnat upp fler platser.
– Det blev en snackis när vi startade, säger läraren Staffan Bergström.

LYCKSELE · Published apr 8, 2019 at 12:15

Det är Vindelns och Storumans folkhögskola som står bakom den gemensamma filialen som öppnade i Lycksele i höst. Där kan man både läsa till lärarassistent och gå allmän kurs.

– Jag har tänkt länge att jag skulle läsa vidare, säger Jeanette Ermebring från Lycksele, en av de sex deltagarna i den första kursomgången.

Enligt läraren Staffan Bergström väckte kursstarten intresse och söktrycket gjorde att man valde att öppna upp sju nya platser efter nyår. Den första omgången lärarassistenter blir färdiga den 24 maj.

– Varje vecka är de både ute på praktik och inne på undervisning. Jag vill ha ut dem i skolorna snabbt, redan efter fyra veckor, säger Bergström.

Det var en del inkörning i början, men nu tycker han att det går bra. Något som glädjer lärarna är punkt 53 i januariöverenskommelsen, som slöts mellan S, MP, L och C. I den står det att det tillförs resurser för att anställa fler lärarassistenter samt att det ska tas fram nationella riktlinjer för hur bland annat lärarassistenterna ska kunna avlasta lärarna.

Varför tror ni att det är ett så stort sug efter lärarassistenter nu?

– Jag tror att det finns ett behov av fler vuxna i skolan, säger Staffan Bergström.

Två av deltagarna i den första kursomgången är Jeanette Ermebring och Nazgol Akbari.

– Studietempot är väldigt varierat och anpassat. Jag tror det är därför det funkar så bra, säger Jeanette Ermebring.

– Från början tyckte jag att det var lite svårt, men nu trivs jag och alla är jättesnälla, säger Nazgol Akbari, som är kursens yngsta deltagare med sina 20 år.

Höstterminen kommer att erbjuda fem nya platser. Antagningen sker efter en personlig intervju.

– Det ska naturligtvis finnas ett intresse att jobba med barn och ungdomar, säger Staffan Bergström.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.