Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Marika Carlsson, nyligen utsedd till en av fyra programledare för Melodifestivalen 2019 och tvåfaldig vinnare av titeln Årets kvinnliga komiker, kommer till Storuman och Lycksele i veckan. Foto: PRESSBILD

Stand up-turné landar i Lycksele och Storuman

Boende i Lycksele och Storuman ska få hjälp att dra på smilbanden i veckan. Marika Carlsson ska roa från stand up-scenen – och till Storuman har hon med sig lokala förmågor.
– Vi vill gärna starta lokala stand up-klubbar i inlandet, säger Tora Larsson, projektledare för Fanny Stand Up.

LYCKSELE/STORUMAN · Published okt 31, 2018 at 06:15

Fanny Stand Up ger sig i veckan ut på sin andra road trip, en E12-turné som går under namnet Blå Vägen Tour och landar i Storuman i morgon, torsdag, och i Lycksele på fredag.

Tora Larsson är projektledare för Fanny Stand Up, som har sin bas i Umeå.

– Vi vill sprida stand up i norra Sverige och vill få fler att våga testa. Och för att fler ska få möjlighet behövs lokala klubbar, säger hon.

Missionen har börjat bra; förutom grundklubben i Umeå finns nu en nystartad stand up-scen i Skellefteå, Flying reindeers, ett resultat av den E4-turné man gjorde nyligen. Tora hoppas att veckans resa längs E12 ska så frön till minst en stand up-klubb i södra Lappland.

– I Umeå har vi en välbesökt klubb, men det räcker inte. Tankar och perspektiv varierar beroende på var man bor, därför är det så viktigt att folk från hela länet vågar stå på scenen.

– Det vore en dröm att se nya klubbar skapas i Lycksele och Storuman. Vi från Fanny Stand Up är gärna bollplank, vi har också ett stort nätverk av komiker som gärna åker till södra Lappland för ett gig, säger Tora Larsson.

En gång i månaden är det föreställning i Umeå, men en gång i veckan anordnas skrivarstuga. Att hjälpas åt i den skapande processen är viktigt, tycker Tora Larsson.

– Skriva tillsammans, bolla skämt, få hjälp med vad som kan funka, det är en styrka, menar hon.

På scenen både i Storuman och Lycksele står den välkända komikern Marika Carlsson, bland annat känd från Parlamentet i TV4, och Tina Bergéus, tämligen ny i branschen. I Storuman ”standuppar” också Ulf Rönnberg, Vilhelmina, och Linnéa Hemfjäll, Umeå, tidigare Storuman.

Det vore en dröm att se nya klubbar skapas i Lycksele och Storuman.

Fanny Stand Up

  • Fanny Stand Up är ett projekt hos Umeå Teaterförening som vill bygga en stand up-scen i norra Norrland med fokus på jämställdhet, mångfald och kvalitet.
  • Projektets mål är att personer som inte fått möjlighet att synas i humorsammanhang ska få prova på stand up-scenen tillsammans med etablerade komiker.
  • I veckan hålls två föreställlningar i södra Lappland; i Storuman i morgon och i Lycksele på fredag.
  • Marika Carlsson och Tina Bergéus, nytt stjärnskott från Göteborg, deltar på båda platserna. I Storuman blir det också lokalt deltagande.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.