Torsdag 22 april 2021

Lokaltidningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Stabilt läge i skolorna och på lasarettet

Coronaläget i Lycksele fortsätter att förbättras. Lycksele lasarett meddelar att läget är fortsatt stabilt och skolorna har öppnats.
– Läget håller i sig, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare på lasarettet.

LYCKSELE · Published mar 30, 2021 at 14:15

I måndags vårdades två coronasmittade patienter på Lycksele lasarett. Då hade man också fem smittfria patienter inneliggande.

– Läget håller i sig. Det känns fantastiskt bra, säger Isabell Zemrén.

Även på personalsidan, som varit ansträngd ett tag, ser det bättre ut. Där föll många bort både på grund av sjukdom och familjekarantän.

– Det är betydligt bättre. Det är hanterbart nu. Håller vi i nu så hoppas vi att vi klarar oss fram till sommaren, säger Zemrén.

Även i skolvärlden, där den senaste coronavågen i Lycksele startade, ser det bättre ut än på länge.

– Om man jämför med mitten av februari så är läget mycket, mycket bättre. Vi har förskoleverksamhet som vanligt och 1–6 som vanligt, säger skolchef Samuel Lundström.

Däremot vädjar man till föräldrar att inte nyttja fritidshemmen mer än man måste. Detta för att inte blanda barn från olika klasser mer än nödvändigt.

Även högstadiet är på väg igång. Förra veckan öppnade Finnbacksskolan för platsförlagd undervisning för årskurs 9. Denna vecka går även årskurs 7 på skolan måndag och tisdag, på onsdag och torsdag går årskurs 8 på skolan. Övrig tid är det fjärrundervisning som gäller.

– Vi ska köra så här även veckan efter påsklovet och sedan ska vi ta ställning beroende på hur läget ser ut, säger Samuel Lundström.

Han berättar att all för- och grundskolepersonal screenas två gånger i veckan.

– Vi kör måndag och fredag, och får se hur länge vi håller på med det. Men vi kan väldigt snabbt se om något händer.

Oroliga röster höjdes från föräldrar när Finnbacksskolan öppnade igen, men skolchefen belyser vikten av platsförlagd undervisning. All undervisning kan inte heller ske på distans, som i praktiska och estetiska ämnen, exempelvis slöjd och hemkunskap.

– Det är även en social bit, man mår inte bra av att vara isolerad så här. Vi kommer också att få se kunskapsbrister länge fram, konstaterar han.

Även om läget ser bättre ut än på länge manar skolchefen till eftertanke.

– Slappna inte av och ta inga onödiga risker.

På Tannbergsskolan bedriver man två tredjedelar av gymnasiets program på fjärr och en tredjedel på plats på skolan från och med vecka 12 fram till påsklovet. Gymnasiesärskolan, och LärVux har platsförlagd undervisning.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Föreläser om sociala medier

LYCKSELE Sedan Schysstare UF skapades under tiden på Tannbergsskolan har Amalia Hägglund och Hanna Ström hunnit med mycket för att försöka minska näthatet. Numera samarbetar de...

"Vaccineringen funkar över förväntan"

LYCKSELE Nu får allt fler personer vaccinera sig och hittills verkar det fungera bra. Vaccinationsviljan är stor, men logistiken är en utmaning, särskilt när vaccinationsturismen...
Lokaltidningen rekommenderar

Bybor emot planändring

HEMAVAN Många bybor och fastighetsägare i Hemavan är motståndare till att detaljplanen vid Kungsplatån ska ändras. Ett 70-tal yttranden har lämnats in till kommunen under...

Anders och Alexandra snabbast

LYCKSELE Lunnvägen runt heter Lycksele Löparklubbs träningstävling, som nu hålls andra året i rad, när normala tävlingar stoppas av corona.

Jacob Joh visar god form

UMEÅ Lyckselebon Jacob Joh, som tävlar för IFK Umeå, visar stark löparform redan nu. Det fem kilometer långa träningsloppet Fuck Corona, runt Ön i Umeå i söndags, vann han...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar