Tisdag 18 februari 2020

Lokaltidningen

Linda Burman och Sara Norberg på Lycksele simhall ser fram emot Simvasan den 1 mars. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Snö byts ut mot vatten i Simvasa

Vill du inte åka Vasaloppet på skidor? Då kanske du vill prova på att simma ett Vasalopp istället. I år satsar Lycksele simhall på Simvasan, komplett med start, mål och vätskekontroller.
– Tanken var att köra redan förra året, säger Linda Burman.

LYCKSELE · Published feb 11, 2020 at 12:15

Den 1 mars är det dags för den stora folkfesten och det årliga skidloppet Vasaloppet. I år hakar Lycksele simhall på och anordnar Simvasan, som startar samtidigt som Vasaloppet och pågår ända till den första målgången i Mora.

– Det kan hålla på allt från fyra till sex timmar, det beror på vilket före det är, säger Linda Burman som jobbar på simhallen.

Tanken var att anordna en simvasa redan förra året, men då tyckte man att man var lite sent ute.

– Dels ville vi hitta på något roligt och dels har vi många motionssimmare. Det finns ju redan spinningvasan och motionsvasan, säger Burman.

Intresserade från 16 år och uppåt får anmäla sig fram till veckan innan loppet. Under själva Simvasan kommer Vasaloppet att projiceras på simhallsväggen. Det blir vätskekontroller varje timme med blåbärssoppa, sportdryck, energibar och frukt.

– Det jag vill trycka på är att det är för alla. Du bestämmer själv hur jobbigt du vill göra det, säger Linda Burman, som själv kommer att simma.

– Målet är att orka simma hela tiden. Det borde gå, säger hon.

Man får naturligtvis ta hur många pauser man vill och kan välja att gå upp och basta en stund innan man simmar vidare. Efter målgången bjuds man på en macka.

– Vi har aldrig gjort något sådant här förut. Det vi har haft är simtävlingar. Om det här faller väl ut kan vi anordna fler saker, säger Linda Burman och fortsätter:

– Simning är en jättebra motionsform. Det är bra att få fler att se det. Antalet besökare här på simhallen har ökat väldigt mycket sedan vi renoverade.

Ny drift av Gammplatsen

LYCKSELE Hembygdsområdet Gammplatsen i Lycksele får en ny ledning när ansvaret går över från Lycksele hembygdsgille till Skogsmuseet. Det beslutade kommunstyrelsen för två veckor...

El kan stoppa nya rymningar

LYCKSELE Den järv som rymde för drygt en vecka sedan från Lycksele djurpark är på fri fot och jakten har avbrutits. Nu tittar man på lösningar för att hindra framtida rymningar....

Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor

SORSELE Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor i bland annat nya maskiner. – Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare,...

De möter eliten i Lycksele

LYCKSELE I eftermiddag börjar folk anlända till Lycksele inför helgens skidtävlingar. Några av Lycksele IF:s åkare får också mäta sig med Sverigeeliten. – Kul att få visa övriga...