Lördag 4 april 2020

Lokaltidningen

Linda Burman och Sara Norberg på Lycksele simhall ser fram emot Simvasan den 1 mars. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Snö byts ut mot vatten i Simvasa

Vill du inte åka Vasaloppet på skidor? Då kanske du vill prova på att simma ett Vasalopp istället. I år satsar Lycksele simhall på Simvasan, komplett med start, mål och vätskekontroller.
– Tanken var att köra redan förra året, säger Linda Burman.

LYCKSELE · Published feb 11, 2020 at 12:15

Den 1 mars är det dags för den stora folkfesten och det årliga skidloppet Vasaloppet. I år hakar Lycksele simhall på och anordnar Simvasan, som startar samtidigt som Vasaloppet och pågår ända till den första målgången i Mora.

– Det kan hålla på allt från fyra till sex timmar, det beror på vilket före det är, säger Linda Burman som jobbar på simhallen.

Tanken var att anordna en simvasa redan förra året, men då tyckte man att man var lite sent ute.

– Dels ville vi hitta på något roligt och dels har vi många motionssimmare. Det finns ju redan spinningvasan och motionsvasan, säger Burman.

Intresserade från 16 år och uppåt får anmäla sig fram till veckan innan loppet. Under själva Simvasan kommer Vasaloppet att projiceras på simhallsväggen. Det blir vätskekontroller varje timme med blåbärssoppa, sportdryck, energibar och frukt.

– Det jag vill trycka på är att det är för alla. Du bestämmer själv hur jobbigt du vill göra det, säger Linda Burman, som själv kommer att simma.

– Målet är att orka simma hela tiden. Det borde gå, säger hon.

Man får naturligtvis ta hur många pauser man vill och kan välja att gå upp och basta en stund innan man simmar vidare. Efter målgången bjuds man på en macka.

– Vi har aldrig gjort något sådant här förut. Det vi har haft är simtävlingar. Om det här faller väl ut kan vi anordna fler saker, säger Linda Burman och fortsätter:

– Simning är en jättebra motionsform. Det är bra att få fler att se det. Antalet besökare här på simhallen har ökat väldigt mycket sedan vi renoverade.

Pensionärer får tips på butiker som kör hem mat

LYCKSELE I Lycksele hjälper kommunen till med att tipsa pensionärer om vilka affärer som kör hem mat till sina kunder. Några timmar per dag står en kommunal servicetelefon öppen...

Borgagården startar snickeri för att hålla igång

Borgafjäll Det är i askan om glöden finns. Det säger Joakim Engwall, ägare till Borgagården, som nu har startat ett möbelsnickeri. – Vi måste använda tiden till något positivt...

Här tillverkas skyddsvisir

LYCKSELE Det är brist på skyddsutrustning mot coronaviruset för personal som arbetar i vården. Företaget TM-konsult i Lycksele har därför på eget initiativ börjat tillverka egna...

Tält uppförs i Lycksele - 42 smittade i länet

LYCKSELE Nu kommer ett tält upp också utanför Lycksele lasarett. – Vi har bara en entré till akutmottagningen här och planerar nu för en tältlösning utanför akuten för att få ett...