Fredag 24 januari 2020

Lokaltidningen

Småa:s kontor invigt: "Jesus, nu är vi på banan!"

Under fredagen invigdes Småa:s kontor i Lycksele officiellt. 30 medarbetare är anställda och fler ska det bli.
-Den här resan med etableringen av Småa i Lycksele är det mest spännande jag gjort i livet, säger Leif Walterum, ordförande i Småa.
- Jesus, nu är vi på banan, sade kommunalrådet Christer Rönnlund i sitt tal.

LYCKSELE · Published dec 6, 2019 at 14:30

Det ver fest och glam när Småa, Småföretagarnas a-kassa, officiellt invigde sina lokaler, där Åhléns tidigare höll till, i Lycksele. Lokalerna har genomgått omfattande renoveringar och har bland annat nu fönster ut mot Norra Torggatan.

Beslutet att flytta till Lycksele togs i mars och föregicks av mycket hemlighetsmakeri, men helt enligt alla regler, som kommunalrådet Christer Rönnlund, M, sade i sitt invigningstal.

På talarlistan stod förutom Christer Rönnlund och Leif Walterum, också Peter Ekborg, generaldirektör för IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Ulrika Westergren, vd/ kassaförståndare för Småa i Lycksele, Annika Gunnarsson och Pär Andersson från Företagarna och Cecilia Bergegran från Kinnarps, som inrett lokalerna.

Peter Ekborg ersatte civilminister Lena Micko, S, som inte kunde komma på grund av ett extra arbetsutskott för Socialdemokraterna, som skulle behandla det misstroendehot som Vänsterpartiet riktat mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.

Bland besökarna fanns riksdagsledamoten Isak Frohm, S, Norsjö, som ser flytten av Småa från Stockholm till Lycksele som ett systemskifte. En del av Småa, a-kassedelen, är statligt. Försäkringslösningarna är den privata delen. Det är det statliga From ser som ett systemskifte.

- Det är oacceptabelt att så många myndigheter ska sitta i Stockholm med de hyror som är där. Jag tror och hoppas att fler ska flytta ut åtminsotne delar av sin verksamhet, det är också något jag jobbar för, säger han.

Mest nöjd denna dag var kanske förre kommunalrådet i Lycksele, Lilly Bäcklund, som var den som var med från allra första början och "vallade" som hon säger.

- Och har man ingen bra valla tar man sig inte i mål. Nu är vi mål, säger hon.

Ulrika Westergren, som lämnade Arbetsförmedlingen för att bli vd och kassaförestånadare på Småa, berättar att man är 30 anställda just nu på kontoret i Lycksele, och 16 på kontoret i Stockholm.

- Vi har anställlt folk från Vindeln, Umeå, Gunnarn, Skellefteå och Ystad. De flesta kommer alltså från Lycksele, vi hade 250 ansökningar, säger hon.

När Småa presenterade sin etablering i mars sade Leif Walterum att 50 skulle jobba i Lycksele.

När når ni dit?

- Det är fortfarande målet. Om ett år gissar jag att vi 34-38 anställda, 50 ligger nog 2-3 år bort, spår han.

Småa, som har 110 000 medlemmar, behåller också ett mindre kontor i Stockholm.

- Men där sker inga nyrekryteringar, alla nyrekryteringar sker i Lycksele, säger Leif Walterum.

Läs mer om historien bakom etableringen och varför någon flyttar från Ystad till jobb i Lycksele i länkarna här intill.

”Just nu känns det väldigt positivt”

LYCKSELE Förra veckan satt Lycksele hembygdsgille i krismöte om ekonomin. Den här veckan är tongångarna en annan. – I dag är vi glada, säger ordförande Karin Söderlund.

Frågan om jakt het igen

LYCKSELE Avlysningsjakten som pågår i bland annat Lycksele kommun väcker åter igen starka känslor. Jägaren Rolf Wahlberg vänder sig mest mot åsikten att älgstammen är för stor. –...

Grans sameby: Bergsstaten agerade vårdslöst

SORSELE Grans sameby stämmer nu staten på cirka en miljon kronor för att täcka kostnader som samebyn drabbats av för tio år sedan i samband med att ett gruvbolag sökte guld i...