Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

I dag, onsdag, har dokumentärfilmen om Sara Lidman, ”Sara – med allt sitt väsen”, galapremiär. Lyckselebon Malin Ackermann, som även är ledarskribent på Lokaltidningen, gestaltar den vuxna Sara i filmen. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Premiär för dokumentär om Sara Lidmans liv

I dag, onsdag, är det premiär för Gunilla Breskys dokumentärfilm ”Sara – med allt sitt väsen” om personen bakom författaren Sara Lidman.
– Det känns som om jag tagit Sara i hand, säger Malin Ackermann, som gestaltar den vuxna Sara i filmen.

LYCKSELE · Published nov 6, 2019 at 12:15

Landsbygdsdebattören Malin Ackermann från Lycksele känner sig på vissa sätt besläktad med Sara Lidman. Under Malins kamp för att få Skatteverket att stanna i Lycksele blev hon också liknad vid författaren och Västerbottensprofilen.

Sommaren 2017 hyrde hon Sara Lidman-gården i Missenträsk en vecka för att komma bort och få ro för sitt skrivande. Hon höll då på att återhämta sig efter en cancerdiagnos.

– Jag fick känslan att jag var i min egen energi. Jag läste det Sara skrivit och det var så trivsamt på gården, säger hon.

Den veckan kom det besök till gården. Det var ett filmteam, lett av regissören Gunilla Bresky, som berättade att de skulle göra en dokumentär om Sara Lidman. Malin tänkte inte så mycket mer på det, tills hon fick ett samtal av regissören i januari 2018, som frågade om inte Malin ville gestalta Sara i filmen.

– Filmen bygger på dagboksanteckningar och ju mer jag läser desto mer ser jag vilka likheter vi har. Syftet med filmen är att lyfta personen bakom författaren, säger Malin Ackermann.

Förutom att bli en av Västerbottens största författare var Sara Lidman också känd för sin kärlek till naturen, sin kamp mot orättvisor och att hon stod upp för det hon tyckte var rätt.

– Det är viktigt för unga människor att få se hur man kan vara så äkta i den här världen som kan vara så konstlad, säger Malin Ackermann.

De scener där Malin gestaltar Sara utspelar sig vid tiden då hon flyttade tillbaka till hemgården i Missenträsk. Filmandet började under sportlovet 2018. Eftersom det även skulle bli sommar- och höstbilder har teamet gjort fyra besök i Missenträsk.

– Man kan säga att jag är Saras kropp. Gunilla kallar mig Sara-varelsen. Det är nog den finaste beteckningen jag fått.

I dag, onsdag, är det premiär för ”Sara – med allt sitt väsen” på Norrlandsoperan i Umeå. Under två dagar visas den med livemusik. Den 8 november har filmen premiär på Folkets Bio och den 9 visas den i Missenträsk. Till Lycksele kommer filmen den 12 november. Då kommer både regissören Gunilla Bresky och Malin Ackermann att finnas på plats.

– Det roligaste med att få vara med i filmen är att få lyfta Saras person, hennes hunger för rättvisan och att vara modig utan syftet att kränka någon, säger Malin.

Hon har själv inte gett upp sitt bokprojekt, som handlar om hennes väg till att bli en ”Sara-varelse”. I boken berättar hon för Sara hur hon ser på dagens samhälle, politiken och förhållandet mellan land och stad.

– Jag har kommit en bra bit på väg. Det känns som om jag tagit Sara i hand, säger hon.

Filmen visas även den 13 och 22 november i Lycksele. Den kommer även att visas på tv framöver.

– Jag hoppas också att filmen visas både på äldreboenden och på skolor, säger Malin Ackermann.

Christer Hedlund blev Årets företagare

LYCKSELE Christer Hedlund, Maxmoduler, utsågs på fredagkvällen till Årets företagare på Guldkalaset i Lycksele. Ytterligare sju företag och en förening, Lycksele Ateljé,...

Konstauktion gav rekordpeng

LYCKSELE Helgens konstauktion i Lycksele gav 8450 kronor till RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa). – Det var jätteroligt, säger Cristina Cassini Bäckström,...

Företagare tar ton – igen

LYCKSELE I våras uppträdde Lyckseles företagare tillsammans med Lycksele Storband. Konceptet blev så populärt att det blir konsert igen nu på lördag. – Folk tyckte att det var...

Många företagare prisas i Lycksele

LYCKSELE På fredag hålls det nionde Guldkalaset, Lyckseles egen näringslivsgala då företagare i olika kategorier prisas. Dagen inleds med föreläsningar och en mässa med...