Måndag 1 mars 2021

Lokaltidningen

Ingela Gotthardsson, kommunchef i Lycksele. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM/ARKIV

"Personalsituationen är ansträngd"

På kort tid har Lycksele kommun haft en kraftig ökning av covid-19. Den brittiska virusvarianten har också kommit till kommunen. Det råder ansträngt läge både på lasarettet och inom kommunal verksamhet.

LYCKSELE · Published feb 16, 2021 at 11:28

Förra veckan konstaterades 300 nya coronafall i Lycksele, vilket i sig är en fördubbling från veckan innan. Skolan har varit navet i smittspridningen, som nu finns i hela samhället.

– Kommunen är i ett ansträngt läge. I den kommunala verksamheten är det cirka 240 medarbetare, elever och brukare som testat positivt, säger Ingela Gotthardsson, kommunchef i Lycksele.

Smittläget har gjort att det råder brist på personal, främst inom stöd, vård och omsorg samt inom skolan.

– Det är hundra medarbetare som är smittade av covid-19, men flera är hemma i familjekarantän och det finns ju andra sjukdomar också, säger Ingela Gotthardsson.

Kommunen har gått ut med en förfrågan om det finns medarbetare inom andra verksamheter som kan tänka sig att tillfälligt hoppa in där det behövs. Flera personer har sedan tidigare också anmält sig frivilligt.

– Det hoppas vi klara oss på. Vi är uppe i stabsläge och nu är det verkligen intensivt, säger Gotthardsson, som understryker hur viktigt det är att hålla sig till restriktionerna.

– Vi har uppmärksammat att det finns folk som inte har förstått vad det innebär att vara i familjekarantän. Man ska inte vara ute i samhället och träffa människor. Vi måste göra allt som står i vår makt för att hålla avstånd.

Kommunen jobbar just nu dag för dag men försöker samtidigt göra långsiktiga planer.

– Att vi skulle ha mest smittspridning i hela landet, det trodde vi inte. Vi hoppas att det snart ska avta, om alla följer de riktlinjer som finns, konstaterar Ingela Gotthardsson.

Lycksele lasarett är uppe i förstärkningsläge sedan i fredags. Man har gjort om en avdelning till ren covidavdelning, som rymmer tolv personer, och i fredags vårdade man nio personer med konstaterad smitta.

I övrigt är det bara akut verksamhet som gäller på operation.

– Personalsituationen är ansträngd, med både bortfall på grund av smitta, familjekarantän eller väntan på provsvar, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare vid Lycksele lasarett.

Hon berättar att läget utvärderas dagligen och att lasarettet försöker identifiera tänkbara riktningar som situationen kan utvecklas i och utifrån detta ha olika åtgärdsplaner i beredskap.

Provsvar visar att den brittiska virusvarianten nu även finns i Lycksele kommun. Statistiken från den gångna veckan visar fem fall i Lycksele.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Lars Johansson Årets eldsjäl

LYCKSELE Lars Johansson, Lycksele LK, har utsetts till Årets eldsjäl av magasin Spring. – Väldigt roligt, säger han.
Lokaltidningen rekommenderar

I morgon vill Linn ta guld

SAXNÄS/OBERSTDORF I morgon drar skid-VM i gång och det börjar direkt med sprinten och en klar medaljchans för Lyckseleuppväxta Linn Svahn. – Det känns stort att åka på mitt...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar