Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Ove A kuskkung på Lyckseletravet

När Lyckseletravet gjorde årsbokslut i fredags var kampen om kusktiteln högdramatisk.
Efter att krutröken lagt sig var Ove A Lindqvist bäst av fyra kuskar med tre segrar vardera.
– Jag trodde i och för sig att jag vunnit redan före sista loppet, sa Ove A som där blev tvåa vilket gav honom Lokaltidningens/Västerbottningens Championtitel.

LYCKSELE · Published jul 12, 2019 at 17:15

Fredagens finaldag på Lyckseletravet handlade om V65-spel och dagtävlingar där nio lopp och ungefär lika många trista regnskurar stod på programmet.

Under travveckan kördes totalt 27 lopp där segrarna spreds friskt bland de tvåbenta aktörerna för om John Östman i fjol noterades för sex segrar, ja, då räckte det med tre pinnar plus ett gäng andra- och tredjeplatser detta år.

En kvartett kuskar – Ove A Lindqvist, Robert Dunder, Roger Nilsson och Krister Söderholm – landade alla på tre segrar vardera där de två sistnämnda föll bort när vi räknade andraplaceringar medan Ove och Robert båda hade tre silver efter att Ove A i veckans sista lopp blivit just tvåa med Skafferbest.

– Det var för andraplatsen jag körde, deklarerade Ove A som vid en fortsatt räkning hade två tredjeplaceringar medan Robert stannade på en.

Därmed vann Ove A Lindqvist Lokaltidningen/Västerbottningens Championtitel 2019 och det för andra gången, 2014 var den förra.

– Jag laddar ju här i princip varje sommar, men brukar inte lyckas. Nu hade jag dock varit lika glad om Robert (Dunder) vunnit, det hade han varit värd, tyckte Ove A som de senaste månaderna vunnit lopp i parti och minut.

En mycket fin kusktriumf tog Ove den här dagen i anrika Lars Matsons Minne, också det ett lopp som Ove A tidigare ”bara” vunnit vid ett tillfälle (Trollfrej G.L. 2003).

– Jag har väl varit med säkert 20 gånger i det här loppet, sa Ove som denna dag körde stora spelfavoriten Don Viking – 1.95 i vinnarodds – som vid tio års ålder tänt till rejält det sista året för tränaren Stefan Dellbro.

Don Viking var här helt överlägsen då han med hela sex längder var först till segerchecken på hela 50 000 kronor.

– Han höll faktiskt på att galoppera 1200 meter kvar, men när vi därefter väl kom till ledningen var det hur stabilt och säkert som helst, sa Ove som brassade på rejält halvvarvet kvar.

– Jag vet att Polar Northug och Guli Storm är hårda hästar och ville inte bjuda in dom i matchen, förklarade Ove om loppets tvåa respektive trea.

Lars Matsons Minne – tidigare Lopp – har körts sedan 1976 och den här gången fanns det en viss trevlig Lyckselanknytning.

Detta då Don Viking tidigare managerades av Gäddträskbekantingen Göte Windelås och än i dag ägs av uppfödaren Anneli Oskarsson från Vindeln.

– Vi hade siktat på det här loppet och det är självklart extra roligt att lyckas här då det handlar om en tidigare Lyckselehäst, sa nuvarande tränaren Stefan Dellbro som medgav att han var rejält nervös:

– Det är jobbigt att vara favorit.

Från finaldagen noterar vi också en fin dubbelseger för Umåkertränaren Stefan Johansson med egentränade duon Vidar Caprese och Guli Björn.

Stefan har börjat köra fler och fler lopp och gör det verkligen med den äran.

Denna tidnings ”syskon” Västerbottens Mellanbygd stod värd för ett varmblodigt fyraåringslopp under finalfredagen vilket gick till Norrbotten då Roger Nilsson körde Anita Adermalms Mellby Guava i ledningen precis hela vägen och vann på ett bra sätt.

Det är tyvärr inte ofta vi numera hittar Lyckselestationerade kuskar i startlistorna varför vi med glädje konstaterade att Elina Johansson från Åliden – börjar travgymnasiet på Wången till hösten – nu tävlingskörde sitt första lopp med stor häst.

Här har vi tvivelsutan en framtidskvinna i branschen som med garanti kommer att köra många fler travlopp när nästa års Hästvecka arrangeras om 51 veckor.

Det är jobbigt att vara favorit.

Släkt ställer ut på Lucia

LYCKSELE Under Luciahelgen kommer tre personer från samma släkt att ställa ut sina alster på Lycksele Ateljé. – Det känns roligt, säger fotografen Åke Bäckström.

Lycksele MK förlorar SM i rallycross till Piteå

LYCKSELE Lycksele MK har under två somrar arrangerat uppskattade deltävlingar i rallycross-SM. Men i sommar blir det inget. Däremot anordnar klubben DM-final i rallycross i...

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Bytte Ystad mot Lycksele

LYCKSELE Småa har anställt 30 personer på sitt huvudkontor i Lycksele, så här långt. De flesta är Lyckselebor, men de finns de som har åkt en bit för att jobba på Småa. – Jag har...