Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Elisabet Lindgren berättar att kvinnojouren nu ska lära sig att använda chatt för att underlätta för stödsökande. Foto: EMMA HELLGREN

Oroväckande lugnt på kvinnojouren i Lycksele

Kvinnojouren i Lycksele är i nuläget mycket oroliga för att så få kvinnor hör av sig till dem under coronakrisen.
– Vi vet med så många års erfarenhet att våldet inte har försvunnit. Karlarna blir inte snällare på grund av av corona, säger Elisabet Lindgren i kvinnojouren.

LYCKSELE · Published maj 18, 2020 at 07:15

Kvinnojouren i Lycksele har under många år varit aktiva och hjälpt kvinnor i utsatta situationer, både genom en jourtelefon och skyddade boenden. Efter att coronapandemin bröt ut har telefonen inte ringt lika mycket och anledningen är ett stort mysterium.

– Det är oroveckande lugnt, berättar jourens administratör Elisabet Lindgren som aldrig upplevt någonting liknande förut.

Tidigare har flera kvinnor från södra Sverige sökt sig till Lyckseles kvinnojour. Lindgren berättar att kvinnojourer i andra delar av landet har mycket att göra just nu och att reserestriktionerna kan vara en anledning till att det är lugnt i Lycksele.

– Våld i hemmet ökar inte på grund av corona, det är på grund av karlarna, berättar Lindgren.

På grund av rådande omständigheter tar jouren inte emot några boenden just nu, men Lindgren tydliggör att de finns här för stöd.

– Just nu känns det helt hopplöst, vi vet att det finns våld, men vi kan inte finnas till hands. Men vi finns.

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...