Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

"Ordna en ridkurs för män!"

Hjalmar Sjögren uppförde ett kronotorp 1913. Det togs över av hans son John 1961, och sedan 1993 är det Johns son som bor i Trevnaden. Han heter Roland Sjögren, är kommunstyrelsens ordförande i Lycksele och en riktig hästkarl. Som inte kan rida.
– I sommar ska jag lära mig, lovar Roland, som vill se ridkurser för enbart män.

TREVNADEN · Published jun 25, 2020 at 17:15

Trevnaden längs väg 365, mellan Lycksele och Norsjö, är ett kronotorp, en bit från Husbondliden. Här har det kristdemokratiska kommunalrådet i Lycksele, Roland Sjögren, växt upp, och här bor han med sin familj, frun Carin och 14-åriga dottern Rosina. De två äldre barnen, Anna och Magnus, bor i Lycksele.

På gården finns också ett antal djur; nordsvenska travarna Slotts Loke och Slotts Ruben, som båda tillhör Anna, Rosinas c-ponny Martin, en kanin, två katter, "råttpatrullen" som Roland kallar dom, och tre hundar; en jämthund för älgjakten, en stövare för har- och rävjakt och en blandras.

– Vi har fött upp finska stövare tidigare, bland annat en svensk mästare i jaktprov på hare, berättar han.

Hästintresset har kommit i takt med att döttrarna börjat med hästar. Och idag är hästar givna i Roland Sjögrens värld.

– Dels har vi hästarna på gården, sedan arrenderar vi ofta ut betesmark till hästar. Och jag kör lite ibland, tränar med sulky.

Han brukar också följa med Rosina och ponnyn Martin på hopptävlingar. Martin, som är ett sto och egentligen heter Munsboro Martin´s Girl.

– Vi tyckte det blev för långt, så det fick bli bara Martin. Det väcker en del munterhet, skrattar han.

Roland är nästan den ende mannen bland föräldrarna på ponnyhoppningarna.

– Det är lite trist tycker jag, här behövs mer jämställdhet. Ponnypappor, engagera er, uppmanar han.

Han noterar att det är få killar/män som finns i hästsammanhang på basnivå. Medan det vimlar av dom på elittävlingar i hästvärlden. Han har en idé om hur fler vuxna män skulle kunna lockas in, vilket också skulle kunna göra det lättare för yngre killar att börja med hästar. Och det bottnar i att Roland själv saknar en vital hästkunskap.

– Jag kan inte rida, avslöjar han.

Va?

– Det är sant. Jag har ridit en gång, barbacka, när vi skulle bada, och jag höll mig kvar. Men nej, jag kan inte rida.

– Jag har väl varit livrädd för det, men det är en målsättning att lära mig rida i sommar.

Målsättning?

– Okej, i sommar ska jag lära mig!

Att rida är också idén för att få fler män hästengagerade. Han tycker att det borde anordnas ridkurser för enbart män.

– Jag tror det skulle få fler män att våga, säger han.

Hästveckan är det enda av de stora evenemangen i Lycksele som blir av i år, om än i avskalad form och publikfritt. Roland Sjögren tycker Hästveckan är viktig.

– Ja, ur flera perspektiv. Dels för alla i Lycksele som håller på med hästar, men också, ett vanligt år, för besöksnäringen.

– Jag tror även att den bidrar till att öka attraktionskraften i en landsbygdskommun som Lycksele och hjälper till hålla uppe värdet på fastigheter. Ett stall med tillhörande bete är eftertraktat idag, och Hästveckan visar att Lycksele är en levande hästkommun.

Varför gillar du hästar själv?

– Det är trevliga djur, sällskapsjuka, de gör ett bra jobb. Betande hästar är trivsamt och gör att åkermarken brukas och landskapet hålls öppet.

Och de går att rida på.

– Ja, jo. Jag ska lära mig!

Vill minska ensamheten hos äldre

LYCKSELE I föreningarna där flera äldre är aktiva har en stor del av verksamheten ställts in. Nu försöker de engagerade i bland annat Röda Korset och PRO hitta nya lösningar för...
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport