Torsdag 2 juli 2020

Lokaltidningen

Genom nystartade projektet Arena Älven ska Lycksele även bli en vinterdestination. Foto: ANDREAS HOLMSTRÖM

Nytt koncept ger älven huvudroll

Umeälven genom Lycksele är en outnyttjad resurs. Med det som bakgrund har det startat ett projekt som ska lyfta fram Lycksele som vinterdestination.
– Så fort det blir bra is ska vi sätta igång, säger Marino Carlsson på Gold of Lapland.

LYCKSELE · Published nov 12, 2019 at 07:15

Älven som rinner genom Lycksele har de senaste åren fått mer och mer uppmärksamhet under vintern. Det började med en utökning av vintervägarna och fortsatte med en satsning på vinterlederna, som ledde till det första vindskyddet. Sedan några år finns det även sparkar att låna.

– Älven gick från att vara en transportsträcka till ett ställe att vandra på och blev till en mötesplats, säger Marino Carlsson på destinationsorganisationen Gold of Lapland.

Men det slutar inte där. Vintertid ska älven förvandlas till en mötesplats som lockar både lokalbefolkning och ditresta besökare.

– Det behövs fler punkter att mötas kring. En skridskobana har varit den stora grejen. Folk har önskat det i minst 15 år, säger Marino Carlsson.

För att åstadkomma något behövdes dock bred förankring. Den 26 februari anordnades ett dialogmöte med representanter från föreningslivet, kommunen, politiken och näringslivet där idén om Arena Älven presenterades.

– Syftet är att vi ska kunna skapa kommers för näringslivet runtikring. Det är också en profilbärare, eftersom Lycksele är en sommarstad. Alla på mötet sa att det här ska vi köra på, säger Marino Carlsson.

I torsdags fick projektet Arena Älven klartecken. Det är ett Leader Lapland-projekt och har beviljats 1,3 miljoner kronor. Gold of Lapland är projektägare, Retroevent driftorganisation och Lycksele kommun samverkanspartner.

– Nu startar det riktiga arbetet. Dialoggruppen möts nästa tisdag (i dag, reds. anm.) för att prata om hur vi ska gå vidare, säger Carlsson.

Det som är klart är att det blir åtta nya vindskydd på olika platser vid älven, med bänkar och grillplatser. Skidspåren runt älven kommer att utökas och det blir en rundslinga för skridskoåkning. Vid Ansia resort kommer det att bli en pulkabacka och det finns bra förutsättningar för att sätta upp en skridskoplan.

– Vi ska skapa infrastrukturen och sedan är det upp till näringslivet att skapa business och för föreningarna att nyttja den infrastrukturen, säger Marino Carlsson.

Det kan handla om allt från att sälja fika på helgerna till att hyra ut långfärdsskridskor och skidor. Av naturliga skäl kommer man att satsa extra krut på sportlovet.

– Min förhoppning och ambition är att det här ska bli riktigt bra. Vi vill att det ska bli en vinterdestination. Visionen Arena Älven är större än projektet. Det blir något att samlas kring. Vi hoppas att föreningarna ser möjligheterna och skapar nya evenemang på Arenan, säger Marino Carlsson.

När tror du att det kan dra igång?

– Det beror på kung Bore. Så fort det blir bra is ska vi sätta igång.

Andra idéer som har med projektet att göra handlar om hundspann och en klättervägg av is, som Forsknäckarna vill göra.

– Det pratas mycket om rörelserikedom och det här skapar möjlighet för personer att komma i rörelse. Tillgängligheten blir i princip hundra procent, eftersom man kommer att kunna ta sig ut i naturnära miljö trots att man sitter i rullstol, säger Carlsson.

Det här skapar möjlighet för personer att komma i rörelse.

Jacob Joh först i mål

LYCKSELE Det blev på ett sätt hemmaseger i herrklassen i det hastigt insatta andra loppet i Västerbottningens Grand Prix i långlöpning, som gick förra onsdagen på Forsdala...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...