Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

Sambulansen börjar gå på sträckan Lycksele-Umeå den 17 juni. Foto: PER STRÖMBRO

Ny sambulanslinje mellan Lycksele och Umeå

Sambulansen börjar köra mellan Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus, via Vindel, den 17 juni. Det meddelar Region Västerbotten.

LYCKSELE · Published jun 13, 2019 at 10:30

Tidigare i vår började en ny sambulans gå mellan Skellefteå och Nus och nu utökas trafiken med en tur från och till Lycksele som kommer gå enkeltur, måndag till fredag. Sambulansen ska vara i drift under vårdens högsäsong och göra uppehåll under semester, långhelger och jul och nyår. Bussen beräknas vara i drift ungefär 200 dagar om året, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Servicen till våra patienter fördubblas, nu servar vi ännu större delar av länet på ett helt nytt sätt, berättar servicedirektör Tommy Svensson i pressmedelandet, där man vidare får veta att sambulansen ska köra under ett år för att sedan utvärderas och eventuellt införas permanent.

– Testperioden ger värdefullt underlag till en förhoppningsvis kommande permanent lösning, säger Göran Hugosson, projektledare för införandet av sambulansen, i pressmeddelandet.

Göran Hugosson berättar också att sambulansen, förutom att transportera patienter, kan frakta läkemedel, blodprov och annan utrustning som behövs på de två orterna.

– Det känns jättebra att vara igång. Förutom att den nya linjen ökar förutsättningarna för en bättre samordning av resor ligger den i linje med regionens miljöarbete då man ges möjlighet att undvika att det går flera bilar. Istället ökar möjligheten till samåkning och samordning av patient- och personaltransporter, säger Isabell Zemren, sjukhussamordnare på Lycksele lasarett, i pressmeddelandet.

Till och med oktober 2019 kommer sjukreselinjen att trafikeras utan vårdpersonal med patienter som inte behöver tillsyn och omvårdnad under resans gång.

– Det är ett steg i att avlasta ambulansverksamheten då vi här kan öka tillgängligheten för ambulans i inlandet. Det här är även ett säkert och optimalt transportsätt för exempelvis IVA-patienter och vårdteam som behöver mer utrymme då flera i personalen åker med, säger Göran Hugosson.

Martinsons satsar på lokal avverkningsgrupp

LYCKSELE Inom kort kommer träförädlingsföretaget Martinsons stärka verksamheten i Lycksele genom nyanställning och en egen avverkningsgrupp. – Vi har en stark framtidstro på...

Stora skidtävlingar i Lycksele

LYCKSELE Den 14-16 februari avgörs stora tävlingar på skidstadion i Lycksele. – Vi är väl förberedda, det är bara att hoppas att det inte blir för kallt, i övrigt har vi koll på...

Toppresultat för Vilhelminaskola

Vilhelmina Den senaste statistiken från Skolverket visar goda resultat för Malgomajskolan i Vilhelmina. Den visar att 97,6 procent av eleverna på de nationella programmen, som...

”Just nu känns det väldigt positivt”

LYCKSELE Förra veckan satt Lycksele hembygdsgille i krismöte om ekonomin. Den här veckan är tongångarna en annan. – I dag är vi glada, säger ordförande Karin Söderlund.