Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Representanter från Sveaskog, Granö Beckasin och Skogsmuseet, som alla deltar i projektet PINUS. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Ny hemsida ska visa på skogens många nyttor

Den 28 november lanserades hemsidan visaskogen.se, med syfte att inspirera besöksnäringen att skapa turistiska produkter i skogen.
– Det är i den brukade skogen vi hittar spåren efter människor, säger Iréne Gustafson på Skogsmuseet.

Lycksele · Published dec 3, 2018 at 07:15

Det är projektet Pinus – innovativa upplevelser i brukad skog, som står bakom visaskogen.se. Projektet ägs av Skogsmuseet i Lycksele och handlar om att föra samman besöksnäring, skogsnäring och skoglig akademi för att skapa turistiska möjligheter i brukad skog. Hemsidan är nästa steg i projektet.

– I dag pratar vi om att skogen är till för så många nyttor. Ju fler nyttor som kan samverka, desto bättre, säger projektledaren och skogshistorikern Anna-Maria Rautio, Skogsmuseet.

Hemsidan innehåller bland annat ett kunskapsträd med drygt 20 grenar, tips på metoder som använts i projektet och visningsmiljöer från projektdeltagarna Sveaskog och Granö Beckasin. Man kan också ”guggla” fram information.

– Turister kan ha en väldigt begränsad syn på skogen. Tar man Västerbotten som destination har vi väldigt mycket att jobba med. Vi vill få till mer samverkan och hjälpa varandra. Det höga syftet är att få fler företag att våga testa, säger Christopher Storm på Granö Beckasin.

Projektet Pinus löper ut sista november 2019.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...