Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Här, framför slalombacken Bocksliden utanför Lycksele, bygger Trafikverket en ny rastplats och skoterport. Projektet ska vara klart hösten 2019. "Det har gått bra", konstaterar produktionschef Tommy Olovsson på Skanska. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Snart kan trafiken ta paus här

Trafikverket håller på att bygga en naturskön rastplats vid E12 i Bocksliden, utanför Lycksele. Projektet, som är beräknat till 25–30 miljoner kronor, innefattar också en skoterport.
– Det är ett roligt och intressant projekt, säger Eleonora Knekta på Trafikverket.

LYCKSELE · Published nov 24, 2018 at 07:15

Bakgrunden till projektet är att Trafikverket identifierat avsaknaden av rastplatser längs E12 i Lycksele kommun.

En av personerna som varit inblandad i projektet sedan innan det startade är Peter Molin, trafikplanerare på just Lycksele kommun.

– Det gjordes en stor utredning av Trafikverket där de tittade på hela E12 från kusten till fjällen. Det tar lång tid att köra hela vägen och det är bra om det finns rastplatser på lagom långa avstånd. Efter Tallbacken är nästa rastplast Blåvikssjön, och de identifierade att det vore bra med en rastplats däremellan, säger han.

Valet föll på området mitt emot slalombacken Bocksliden, bredvid Lapplandsporten Camping utanför Lycksele.

– Utredningen låg till grund för beslutet att vi behövde en till rastplats. De ska finnas inom ett visst avstånd och vi valde den här platsen för att den var naturskön och för att det funnits en etablering där sedan tidigare, säger Eleonora Knekta, projektledare på Trafikverket.

Redan 2014 upphandlade Trafikverket en konsult för att ta fram en vägplan. Den fastställdes i juni 2017, vilket gjorde att Trafikverket kunde upphandla en entreprenör. Under sommaren skrev man kontrakt med Skanska. Arbetet påbörjades i mitten av oktober och det blir inte bara en rastplats. Trafikverket bygger även en skoterport.

– Vi var ganska klara med vägplanen då det tillkom önskemål från kommunen och allmänheten om en säker passage under E12, som är hårt trafikerad. Det var därför det drog ut lite på tiden med vägplanen, säger Eleonora Knekta.

Mycket har redan hunnit hända. Skanska har grävt ned ett VA-system och grundlagt för servicebyggnaden. De har ställt upp en stödmur vid det som ska bli personbilsparkeringen och håller på med skoterporten som ska gå under E12. Hela projektet ska vara klart hösten 2019.

Enligt Tommy Olovsson, produktionschef på plats, ligger man lite före tidplan.

– Vi har haft det väldigt gynnsamt i höst, utan tjäle. Nu hoppas vi på en tidig vår, säger han och utlovar att trafikljusen som styr passagen vid arbetsplatsen kommer att vara borta inom max två veckor.

– Alla projekt är olika, men det här flyter på väldigt bra, konstaterar Eleonora Knekta.

Rastplats/skoterport Bocksliden

  • Kommer att ha två platser för långa fordon, cirka 15 platser för personbilar och sex platser för husvagnar eller husbilar.
  • Får även sittbänkar, en lekplats, gymutrustning och belysning.
  • Servicehuset, med tre toaletter, levereras i december.
  • Skoterporten placerades i marken den 14 oktober. Den är 27 meter lång, mäter 2,5 meter i fri höjd och väger 18 ton.

Källa: Trafikverket

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...