Onsdag 27 maj 2020

Lokaltidningen

Mässa med många på hugget

Utemässan var tillbaka på Gammplatsen igen och hade inledningsvis vädret emot sig. Sedan blev det bättre fart.
– Vädret kan man ju inte styra, men sammantaget är vi nöjda, säger Thomas Wänman, Chillimedia, mässgeneral, som utlovar en Utemässan även 2020.

LYCKSELE · Published jun 6, 2019 at 07:15

Utemässan, ifjol på Lyckseletravet, gick i stöpet och fick nya ägare. Chillimedias första Utemässan, nu på Gammplatsen, kunde ha fått en bättre start.

I fredags regnade det nämligen från alla håll, så kändes det. Uppifrån, nedifrån, från öst, väst, nord och syd. Blåsten var inte heller nådig och man såg utställare som inte bara höll i hatten, utan också sitt utställningstält, så det inte skulle flyga iväg.

Thomas Wänman kunde förstås hålla sig för skratt.

– En plump i protokollet, men det är sådant man får ta när man anordnar en mässa utomhus, säger han.

Någon reell utvärdering av företagets första Utemässan har inte hunnit göras. Kronor och ören har det inte räknats på än och hur många besökare som kom är det också för tidigt att säga.

– I det stora hela är vi riktigt nöjda. Men lite färre besökare än väntat på grund av fredagsvädret var det.

Det som får Thomas Wänman att skina upp, förutom att det praktiska flutit på bra, är den enkät man gjort både med utställare och besökare.

– Jag var lite orolig för vad utställarna skulle tycka, men vi får högt betyg både av utställare och besökare. Och det uppskattas stort att Utemässan är tillbaka på Gammplatsen, säger han.

Något ni lärt er av denna mässa inför framtiden?

– O ja, det finns många bitar som vi kan bli bättre på, så är det alltid.

Visserligen har man inte hunnit gå igenom totalekonomin för mässan än, men Thomas Wänman tvekar inte en sekund på att Utemässan kommer tillbaka även nästa år.

– Jag ser det här som ett provår för oss. Det gav mersmak. Vi kör igen nästa år!

Mässan bjöd på bredd inte bara när det gäller väder (som var riktigt bra under lördag och söndag). För den jakt-, hund-, fiske- och friluftsintresserade fanns ett stort utbud att ta del av, från det vassa knivtorget till hundutställningar, från kolbullar i Flottarkojan till att testa på rödingfiske i tjärnen och däremellan utställare inom alla mässans fokusområden.

En utställare som kanske en del missade, eftersom det var inomhus, i Kägelbanan, var naturfotografen Henrik Wahlberg och hans fina djurfoton. Ja, han som såg de fyra björnarna på några timmar, som Lokaltidningen berättade om förra veckan. Har du inte sett hans björnfilm från Örträsktrakten, leta upp den på www.lokaltidningen.nu.

På Utemässan visade han vackra och välkomponerade bilder på bland annat lappuggla, flera andra fåglar och en fantastisk bild på två solande huggormar.

I övrigt kan nämnas profilerna Emilie Nilsson från Sveriges mästerkock, som otacksamt nog lagade mat från scenen i fredagens spöregn, och programledaren för Jaktliv, Evelina Åslund Bäck, som pratade om jakt och hälsa, samt om hur björnen kan vara en resurs.

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...