Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Lyckseles näringsliv prisades på Guldkalaset

Årets företagare i Lycksele är Zandra Tedhamn. Men när priset skulle delas ut på Guldkalaset fanns ingen Zandra Tedhamn på plats.
– När jag bokade resan visste jag inte ens att jag skulle bli nominerad, det var en total överraskning, säger hon på telefon från Punta Prima i Spanien.
I övrigt kan noteras att en riktig trotjänare utsågs till Årets guldklimp, nämligen Calle Franklin.

LYCKSELE · Published nov 20, 2018 at 12:50

Guldkalaset, Lyckseles näringslivsgala, delar ut priser i flera olika kategorier. Två priser sticker ut; naturligvis Årets företagare, som också ger en teoretisk möjlighet att bli hela Sveriges Årets företagare. Men också Årets guldklimp, som nomineras av allmänheten.

Zandra Tedhamn driver Zact Entreprenad sedan 2014. Det är hennes första egna företag och hon är således en tämligen ny stjärna på företagshimlen. Maken Håkan drog igång bygg- och plåtföretaget 2012. Då hade Zandra ett vanligt jobb.

– Jag var städtant, jobbade 7-16 och kände att det var jobbigt att få tiderna att stämma med allt annat, barnen inte minst. Då sa Håkan att jag skulle starta eget, säger Zandra.

Det krävdes dock en hel del övertalning innan hon gjorde det, men till slut blev det av. Håkans och hennes del har varit olka delar av samma företag, framtill nu, då företagen ska stå på egna ben. För Zandra handlar det om att erbjuda städtjänster.

– Vi har städavtal med företag där vi är varje vecka, men också en hel del hemstäd. Tack vara RUT-avdraget är det fler som har råd med det, noterar hon.

Enbart fönsterputs är en vanlig beställning, och om någon månad börjar folk ringa om att få hjälp med vårstädningen.

Vad är roligast?

– Flytt- och byggstädningar. Då är det inget i vägen. Men jag vill understryka att jag tycker om att städa även företag och hemma hos folk, säger Årets företagare, som trivs med sitt jobb.

I motiveringen till att Zandra Tedhamn vinner priset står bland annat att hon "driver ett företag i ständig utveckling och som på ett par år blivit ett av de ledande inom sin bransch".

Hur känns det att bli Årets företagare?

– Hedrande och roligt, och oväntat.

Och så sitter du i Spanien och kan inte ta emot priset...

– Det är klart det hade varit kul att vara på plats, men nu blev det så här. Och jag hade ju två medarbetare som tog emot priset.

Hur ska ni fira på företaget?

– Oj, det har jag inte ens tänkt på, men det kanske vi måste göra, säger Zandra Tedhamn, som kommer tillbaka från Spanien i morgon, torsdag.

Calle Franklin, vd för Franklin Fastigheter sedan 90-talet och ordförande i Företagarna Lycksele sedan 2015 i senaste omgången, men har varit det också tidigare, fick alltså ta emot priset som Årets guldklimp.

"Förutom att leda sitt eget företag arbetar han aktivt tillsammans med andra företag och organisationer för att utveckla vår kommun", lyder en del av motiveringen.

– Det är helt osannolikt att jag får ett pris för att jag gör det som jag tycker är roligt, säger han.

Hur menar du då?

– Jamen jag jobbar ju bara på, jag har inte gjort något speciellt. Och så får jag det här priset för det!

Och hur känns det?

– Extra roligt. Jag får uppskattning för det jag gör i vardagen. Jättekul, säger Calle Franklin.

Övriga pristagare, med utdrag ur motiveringarna, blev Brattens lantbruk (Årets hållbarhetsföretag, "...bidrar på ett föredömligt sätt till Lyckseles biologiska mångfald och lokala matproduktion."), 3D Foto (Årets microföretag, "med hög kompetens och kreativitet har Årets microföretag utvecklat sin verksamhet."), Hantverksgruppen (Årets tillväxtföretag, "tack vare sin breda kunskap har efterfrågan på deras tjänster ökat."), Ruth & Randigt (Årets butik, "en butik där man hittar det lilla extra och mesta av det bästa."), Casström AB (Årets export/importföretag, "med ett starkt varumärke och produkter av hög kvalitet når företaget ut till marknader i både Europa och andra världsdelar.").

En lite annorlunda pristagare utsågs också. Det var Pingströrelsens Lapplandsveckan, som fick Årets mediepris, utdelat av Lokaltidningen. En sak som lyftes fram i motiveringen var att Lapplandsveckan betyder mycket för Lycksele kommun, inte minst handeln, första veckan i juli varje år i Husbondliden, med sina minst 10 000 besökare. 2019 firar man dessutom 100-årsjubileum.

"Arrangörerna har under senare år investerat rejält i campingen och programmässigt satsat mycket på barn och ungdomar", heter det vidare i motiveringen.

Alla motiveringar från Guldkalaset

 • Årets Microföretag 2018 – 3D Foto.
 • Motivering: Det lilla företaget med de stora möjligheterna! Med hög kompetens och kreativitet har årets Microföretag utvecklat sin verksamhet och tagit marknadsföringen till höga höjder i the world wide web.
 • Årets Hållbarhetsföretag 2018 – Brattens lantbruk.
 • Motivering: För att Västerbottens marker ska hållas öppna och artrika behövs lantbrukarna. Lantbruken är en av miljöns viktigaste vänner och hör till den hållbara utvecklingens väktare. Brattens lantbruk bidrar på ett föredömligt sätt till Lyckseles biologiska mångfald och lokala matproduktion som i sin tur minskar utsläppen av växthusgaser och onödiga transporter- samtliga nyckelfaktorer för arbetet att uppnå länets miljömål. Trots att företaget kan verka litet med sina fyra anställda bidrar det till något större- ett hållbart Västerbotten där människor och djur kan växa och må bra.
 • Årets Guldklimp 2018 – Calle Franklin.
 • Motivering: Tack vare sitt stora engagemang i utvecklingsfrågor har Calle Franklin alltid något på gång. Han är driven och målinriktad i frågor han brinner för. Förutom att leda sitt eget företag arbetar han aktivt tillsammans med andra företag och organisationer för att utveckla vår kommun.
 • Årets Företagare 2018 – Zandra Tedhamn
 • Motivering: Årets Företagare driver ett företag i ständig utveckling och som på ett par år blivit ett av de ledande inom sin bransch. Årets Företagare är en driven entreprenör som genom som driftighet åstadkommit fler ben att stå på för företaget. Sedan starten har företaget haft en stark ekonomisk utveckling. Vi ser fram mot nya steg, nya mål och önskar lycka till.
 • Årets Butik 2018 – Ruth & Randigt.
 • Motivering: En butik där man hittar det lilla extra och mesta av det bästa. Det finns varor för de flesta smakerna och möjligheterna att förverkliga sina drömmar är många. Allt detta är en självklarhet i årets bästa butik!
 • Årets Export/Importföretag 2018 – Casström AB.
 • Motivering: Med ett starkt varumärke och produkter av hög kvalitet når företaget ut till marknader både i Europa men också andra världsdelar. Med tydlighet och skärpa finslipar man sin verksamhet med utgångspunkt i naturen och vildmarken.
 • Årets Tillväxtföretag 2018 – Hantverksgruppen
 • Motivering: Detta är företaget som ständigt arbetar för förändring och förbättring. Tack vare sin breda kunskap har efterfrågan på deras tjänster ökat och därmed har företaget vuxit både i omsättning och i personalstyrka. Genom sina inspirationsbilder på hantverket visar företaget sin bredd i allt från vackra hem till höga kyrkor.
 • Årets Mediepris 2018, utses av Lokaltidningen – Lapplandsveckan
 • Motivering: Årets mediepris går till en vecka som såg dagens ljus redan 1919 och som sedan lång tid tillbaka är en av Lycksele kommuns mest etablerade arrangemang. Efter en besöksmässig svacka i slutet av 1900-talet kavlades ärmarna upp för ett nytt avstamp när vi bläddrat över till 2000-talet varefter veckan vuxit till att i dag locka cirka 10.000 besökare till byn dryga milen norr om kommunens tätort. Arrangörerna har under senare år investerat rejält i campingen och programmässigt satsat mycket på barn och ungdomar. Veckan, som ägs av kommunens fem pingstförsamlingar, planerar nu för 2019 års100-årsjubileum och det med en framtida prioritering på unga vuxna. Att denna vecka betyder mycket för Lycksele kommun, inte minst handeln, är ställt utom alla tvivel.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.