Fredag 10 april 2020

Lokaltidningen

Sambulansen som ska köras till Spanien för att åtgärdas. Foto: PER STRÖMBRO

Lycksele tappar sambulansen i en månad

Lycksele blir av med sambulansen från idag, den 27 februari, och fyra veckor framåt. Istället blir det ersättningsbuss, taxi eller ambulans, meddelar Region Västerbotten.

LYCKSELE · Published feb 27, 2020 at 12:00

Sambulansen som normalt går mellan Lycksele och Umeå flyttas till sträckan Skellefteå-Umeå från och med idag, den 27 februari. Och så kommer det att vara i fyra veckor framåt.

Skälet, meddelar Region Västerbotten, är att den sambulans som normalt går mellan de båda kuststäderna måste köras ned till fabriken i Spanien för att fixas till.

Från och med idag, torsdag, går istället en ersättningsbuss från Lycksele. Till skillnad från den ordinarie sambulansen kan den inte transportera patienter på bårar, som istället skjutsas med ambulans eller taxi beroende på vårdbehov, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Det är inte en ideal lösning men vi ser helt enkelt en för stor risk i att inte låta sambulansen gå från Skellefteå. Det är större volymer med patienter jämfört med de som reser från Lycksele, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Där heter det vidare att anledningen till att sambulansen från Skellefteå måste åtgärdas är att en nivåskillnad mellan bussens lyft och själva bussen kan innebära en risk för patienten. Det är även ett arbetsmiljöproblem då det innebär att ambulanspersonalen tvingas rucka på båren vid varje på- och avlastning, enligt Region Västerbotten.

– Det har inte inträffat någon allvarlig incident men vi har haft tillbud som avvärjts. Hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö för våra medarbetare är av högsta prioritet. Därför är det viktigt att felet åtgärdas så snart som möjligt, säger Jani Sundqvist.

Bussen ska nu köras till fabriken i Spanien för nödvändiga åtgärder, vilket beräknas ta fyra veckor.

– Det är tillverkaren som kräver att arbetet sker på plats i fabriken. Vi hade önskat att det kunde lösas på ett annat sätt, men det går inte, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå Buss, som är operatör på linjen, i pressmeddelandet.

Lycksele hyllas av Sametinget

LYCKSELE Lycksele kommun lyfts fram av Sametinget som "en ljuspunkt i mörkret" när det gäller de samiska språkens situation. – Lycksele kommun satsar verkligen på samisk...

Startar hjälpverksamhet

Vilhelmina Det är många människor som i dessa tider ställer upp och hjälper sina medmänniskor. En av dessa är Ulf Larsson i Vilhelmina, som erbjuder sig att åka och handla åt dem...

Pensionärer får tips på butiker som kör hem mat

LYCKSELE I Lycksele hjälper kommunen till med att tipsa pensionärer om vilka affärer som kör hem mat till sina kunder. Några timmar per dag står en kommunal servicetelefon öppen...